Tisková zpráva k výsledkům vyhlášení cen SPP v roce 2022

Sdružení přátel piva zveřejňuje výsledky ankety o nejlepší piva a pivovary roku 2022

Černá Hora – Sdružení přátel piva jako již tradičně vyhlašuje i v tomto roce výsledky své soutěže o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku 2022 (a to již od roku 1990).

Sdružení přátel piva (SPP) své ceny od roku 2002 vyhlašuje tradičně pokaždé v jiném kraji a v jiném pivovaru. Zajímavostí je, že poprvé v rámci rotace se předání cen vrací na místo, kde se vyhlášení již uskutečnilo. A to právě do prostor bývalé sladovny pivovaru Černá Hora, kde se ceny předávají v letošním roce, a kam se tato událost vrací po osmnácti letech!

Soutěž SPP je jediná spotřebitelská celorepubliková anketa a jde zároveň o nejstarší „novodobou“ pivovarskou soutěž v ČR vůbec. Unikátní je i systém hodnocení, který kombinuje anketní i degustační část, kdy piva s nejvyšším počtem získaných hlasů v rámci ankety postupují do anonymní odborné degustace, ze které vyjde konečné pořadí na prvních místech.

Ač soutěž SPP za celou dobu prošla celou řadou změn (změny kategorií, počet vyhlašovaných umístění – do roku 2005 se vyhlašovaly pouze vítězové), přesto zůstává v počtu soutěžních kategorií stále stejná. S jedinou výjimkou.

Od letošního roku se udílí i cena pro nejlepší létající pivovar roku. SPP tím chce podpořit tento stále rostoucí segment trhu. Podmínkou zařazení do soutěže bylo, že „pivovar“ musí mít vlastní receptury, vlastního sládka, značku a prokazatelnou činnost alespoň 1 rok.

V této soutěžní kategorii je SPP dokonce nově vlastníkem přihlášky této ochranné známky, se založeným právem priority ke dni 29.7.2022. Ochranná známka Létající pivovar roku tak uzavírá řadu dalších ochranných známek, které sdružení vlastní: Pivovar roku (od roku 2004) a Minipivovar roku (od roku 2006).

Finální anonymní degustace pod vedením lektora ČZU – Ing. Tomáše Maiera, Ph.D., proběhla letos v neveřejných prostorách Strahovského pivovaru dne 25. září 2022.

V anketní části hlasovalo 846 členů SPP z 1 524 možných, a to pro různých 260 značek piva. Pivní počin roku SPP v letošním roce dle verdiktu neudílí.

Další zajímavosti z celkových, i dílčích výsledků:

V letošním roce byly nejúspěšnější pivovary PRIMÁTOR a BadFlash se 2 zlatými medailemi, přičemž mnoho dalších cen si odnesl např. rodinný pivovar Bernard, či pivovar Volt. Pohledem srovnání průmyslových pivovarů a minipivovarů – více cen si odnáší provozy spíše menší.

Vítězné pivo napříč kategoriemi, po skončení úvodní anketní části:

Bernard Bohemia Ale (v kategorii svrchně kvašených piv) ………………………………..…….….. 309 hlasů

Nejúspěšnější pivo degustační části dle degustačního protokolu:

Zichovec Sour Passion Fruit 12 (v kategorii kyselých piv)

Skokan roku:

Torpid Mind, Russian Imperial Stout (pivovar BadFlash) v kategorii Tmavých a polotmavých, svrchně kvašených piv. (Vloni se neumístil, letos vyhrál v anketní i degustační části ve své kategorii).

Kompletní výsledky ankety Pivo roku 2022

Světlé výčepní pivo

Naše legislativa výčepní piva vnímá jako sedmičku až desítku (do 10,99), nicméně běžný spotřebitel to chápe spíše jako desítku. Nutno dodat, že z hlediska výroby a hygieny je výroba nejtěžší. Sládkovi toto pivo neodpustí vůbec nic, každá cizí vůně a chuť je ihned vnímána. Letošní vítězné pivo se mezi nejlepšími umístilo poprvé. Je jím pivo Hektor, z řemeslného pivovaru Clock.

1. Hektor, světlé výčepní Řemeslný pivovar CLOCK
  2. Bernard Desítka, světlé výčepní pivo Rodinný pivovar Bernard
  3. Podskalák, světlé výčepní Pivovar Rohozec

Světlý ležák

Kategorie určená pro spodně kvašená piva se stupňovitostí 11 – 12,99,  lidově přezdívaná jako „dvanáctka“. V České republice jde bezesporu o královskou kategorii – český ležák je světový fenomén. I v této kategorii je na nejvyšší příčce úplně nový vítěz, sladový ležák z pivovaru BadFlash, s prostým názvem – Prostě světlý ležák.

1. Prostě Ležák                            Pivovar BadFlash
  2. Fabián 12%, světlý ležák Pivovar Hostomice
  3. Muflon, světlý ležák 11° Pivovar Kunratice

Silné pivo

Charakteristika silného piva je velice jednoduchá – vše, co je silnější než „třináctka“. Letošním vítězem je snad nejoceňovanější pivo tohoto pivovaru. Jen v naší soutěži se ve své kategorii umístilo mezi nejlepšími pivy za posledních 15 let pokaždé (s výjimkou roku 2019). Na nejvyšší stupeň se vrací po roční pauze. Vítězem je Primátor 16 Exkluziv, z pivovaru PRIMÁTOR.

1. Primátor 16 Exkluziv Pivovar PRIMÁTOR
  2. Sv. Norbert Vánoční Doppelbock 19° Pivovar Strahov
  3. Zimní Fabián 16% Pivovar Hostomice

Tmavé/polotmavé, spodně kvašené pivo

Kategorie bez rozlišení stupňovitosti je dnes bohužel v celkovém výstavu nepříliš výrazná, přičemž ale například ještě po druhé světové válce se pila více než hojně. Letošním vítězem je Svatý Norbert Tmavý ležák, z celoroční produkce pivovaru Strahov.

1. Sv. Norbert Tmavý ležák Pivovar Strahov
  2. Budvar Tmavý ležák Pivovar Budějovický Budvar
  3. Bernard, Černý ležák s jemnými kvasnicemi Rodinný pivovar Bernard

Pšeničné pivo

I tuto kategorii vyhlašuje SPP bez rozdílu stupňovitosti a dokonce bez rozdílu barvy, nicméně tmavých či polotmavých pšeničných piv se u nás mnoho nevaří. Letošní vítězné pivo nescházelo ani jednou mezi nejlepšími od doby, kdy SPP tuto kategorii vyhlašuje (od roku 2013)! Vítězem je pivo Primátor Weizen, z pivovaru PRIMÁTOR.

1. Primátor Weizen Pivovar PRIMÁTOR
  2. Sv. Norbert Weizen Pivovar Strahov
  3. Akumulátor – Weizen Pivovar Volt

Světlé, svrchně kvašené pivo

Kategorie nejčastěji ovládaná pivními styly – „hořkých ejlů“ jako IPA, APA, nověji NE IPA apod. V letošním roce se však poprvé prosadil „ejl“ belgického typu, jehož historie je bezprostředně spjata s produkcí piva v belgických, či francouzských klášterech. Letošním vítězem se stává pivo s osmiletou tradicí – Bohemian Ale, z pivovaru Bernard.

1. Bernard Bohemian Ale Rodinný pivovar Bernard
  2. Traktor IPA Pivovar Zlatá Kráva
  3. Hangár Yankee Clipper NE IPA 15° Létající pivovar Hangár

Tmavé/polotmavé, svrchně kvašené pivo

Do této kategorie spadají všechna jakkoliv barevná, svrchně kvašená piva – bez rozdílu stupňovitosti. Jedná se zejména o portery, stouty či barevné „ejly“. Zajímavostí této kategorie v soutěži SPP je, že v minulosti již oceněná piva se zde prakticky neopakují. Letošním vítězem je Imperial stout Torpid Mind, z pivovaru BadFlash.

1. Torpid Mind, Russian Imperial Stout Pivovar BadFlash
  2. Pentagram 27° (Barrel Aged Imperial Stout) Sibeeria Brewery
  3. Impuls, Imperiální stout Pivovar Volt

Kyselé pivo

Piva z kategorie kyselých (nikoliv zkyslých) piv vzniklých spontánním, či mléčným kvašením, s nízkým pH, (mezi 3,0-4,5) patří mezi znalci k vyhledávaným. Produkují se v mnoha částech světa, největší věhlas jim pravděpodobně ale přinesla Belgie. Oproti předchozí kategorii se oceněná piva příliš nestřídají, ve čtyřleté historii této kategorie v soutěži SPP toto pivo vyhrálo již potřetí. Letošním vítězem je Zichovec Sour Passion Fruit 12, z Rodinného pivovaru Zichovec.

1. Zichovec Sour Passion Fruit 12 Rodinný pivovar Zichovec
  2. Ohmmm Gose Pivovar Volt
  3. Sean Buckthorn Sorbet Sibeeria Brewery

Létající pivovar

Kategorie Létající pivovar roku je v soutěži SPP zcela prémiová. Jde o soutěž pro výrobce piva, kteří nedisponují vlastním výrobním zařízením, zato vlastní svoji značku, své receptury a leckdy mají i svého sládka (většinou i majitele v jedné osobě) a kteří vaří své várky v pronajatých pivovarech. Pro pivovarský trh jsou tyto pivovary velmi důležité, často tvoří jakýsi mezistupeň ke kroku, než si pořídí vlastní technologii. Další podmínkou zařazení do této soutěže byla prokazatelná činnost alespoň 1 rok. SPP je nově vlastníkem přihlášky této ochranné známky. Ochranná známka Létající pivovar roku tak uzavírá řadu dalších ochranných známek, které sdružení vlastní: Pivovar roku a Minipivovar roku.

Konkurence v této kategorii je výrazná, k dnešnímu dni u nás existuje více než stovka „létajících pivovarů“. Prémiovým vítězem kategorie létajících pivovarů se zcela zaslouženě stává pivovar Hangár

1. Pivovar Hangár
  2. Pivovar Falkon
  3. Pivovar Černý Potoka

Minipivovar roku

Kategorii s tímto titulem je oprávněno vyhlašovat pouze SPP z důvodů ochranného značení, registrovaného na Úřadu průmyslového vlastnictví, a to pro pivovary s roční produkcí do 10 tisíc hektolitrů piva.

Vítězství v této kategorii je vzhledem k enormní konkurenci rok od roku obtížnější. Každý rok se otevírají pravidelně desítky nových minipivovarů. A ač Covid tento trend poněkud přibrzdil, počty stále rostou. Letos jich dosud vzniklo 23, celkový počet převyšuje 500. O to těžší, je obhájit vítězství. Minipivovarem roku se stejně jako v loňském roce, stává pivovar Volt z Jablonce nad Nisou.

1. Pivovar Volt
  2. Pivovar Mazák
  3. Pivovar BadFlash

Pivovar roku

I v této kategorii je SPP jediným subjektem, který takto oceňuje průmyslové pivovary. V nedávné době počet pivovarů v této kategorii klesal. Nicméně aktuálně to již neplatí, neboť některé minipivovary se stávají natolik úspěšnými, že z hlediska ročního výstavu již překračují magickou hranici roční produkce ve výši 10 000 hl, a tak se stávají pivovary průmyslovými.

Letos oceněnému pivovaru se daří na všech frontách, roste mu produkce, zejména pak export, daří se jeho novým pivům a pro nás je asi vůbec nejdůležitější, že v minipivovarech nespatřuje konkurenci, ale spíše další výzvu pro rozšíření pestrosti svého portfolia. Letošním pivovarem roku se stává národní pivovar Budějovický Budvar.

1. Pivovar Budějovický Budvar
  2. Rodinný pivovar Bernard
  3. Pivovar PRIMÁTOR

Sládek roku

Život každého smrtelníka, tedy i sládka, začíná jeho narozením. Ten letos oceněný se narodil na úplném sklonku komunistické vlády ve Frýdlantu a severním Čechám vlastně zůstal věrný celý svůj dosavadní život. V rodině nikoho přímo spjatého s pivem nikdy neměl a ve stopách otce šel letošní laureát studovat stavební průmyslovku. A až zde začal plnými doušky vychutnávat zlatavý nápoj, tehdy ještě jen ilegálně. Následovala krátká roční epizoda na Technické univerzitě v Liberci, ale už tam se začínal projevovat spíše jeho pozitivní vztah k pivu než k vysokoškolskému studiu. Následně začal pracovat ve stavební firmě, poté přešel coby provozní do termálních lázní. Teprve poté, zejména díky svému bratrovi, se dostal do znovuotevřeného pivovaru Frýdlant. Zpočátku zde pracoval coby provozní v pivnici, ale mnohem více ho to táhlo právě do výroby. Postupně si doplnil pivovarské vzdělání a učil se od takových mistrů, jako jsou Aleš Dvořák, Petr Hostaš, Zdeněk Reska, nebo jeho bratr Pavel Palouš. Od roku 2018 pevně zakotvil v Jabloneckém minipivovaru Volt, který pod jeho vedením vyhrává jednu cenu za druhou.

Náš letošní laureát dříve hodně sportoval, dokonce provozoval desetiboj, ale dnes kvůli práci a rodině mu na to mnoho času nezbývá. Z piva si rád pochutná na všem, co je senzoricky čisté a bez vad, preferovaný pivní styl vyloženě nemá, v jídle je typický Čech, rád si dá guláš s pěti.

Sládkem roku 2022 se stává Martin Palouš z jabloneckého minipivovaru Volt.

O Sdružení přátel piva a jeho anketě Pivo roku

Anketa Sdružení přátel piva o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku je nejstarší novodobou soutěží na českém pivním trhu (s tradicí již od roku 1990). Od roku 2008 (po zániku Pivního kurýra) je to i jediná celorepubliková spotřebitelská soutěž. Systém, kterým SPP dojde ke svým výsledkům, je dvoukolový a zcela originální, neboť spojuje oba prvky většiny soutěží, tedy anketní a degustační část. Vítězná piva se tak vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.

První část hodnocení je anketní. Pivní sněm SPP v průběhu první poloviny roku oznámí členské základně kategorie, ve kterých se bude ocenění v daném roce udílet, poté následuje hlasování všech členů. Hlasy jsou vedením SPP shromažďovány a po jejich zpracování vzniká v každé kategorii pořadí dle oblíbenosti.

V druhé části hodnocení posoudí členové Pivního sněmu SPP ta piva, která se umístila v hlasování členů SPP na prvním až pátém místě a určí jejich konečné pořadí. Posouzení probíhá formou odborné anonymní degustace, na jejíž průběh dohlíží a účastní se jí nezávislí pivovarští odborníci, kteří o průběhu této degustace vystavují veřejný protokol. Degustační část je hodnocením z hlediska kvality piv.

Členové Pivního sněmu SPP (mnozí s odbornými degustačními zkouškami) mají možnost se v průběhu roku také objektivněji seznámit se sortimentem piv vařených v pivovarech v České republice, které navštěvují, degustují pivní „vzorky“, pořádají anonymní ochutnávky a moderované degustace a účastní se i ostatních pivních prezentací. O vítězích v kategorii Sládek roku a Pivní počin roku rozhoduje pouze porota Pivního sněmu SPP.

Ke dni 1. 11. 2022 mělo Sdružení přátel piva 1 524 registrovaných právoplatných členů. Nejvíce členů je v Praze (40 %), nejméně v Karlovarském kraji (0,5 %).

——————————————————————————————————————–

Sdružení přátel piva vzniklo transformací z původní Strany přátel piva (založené 16.1.2020) v roce 1997. V roce 2007 se Sdružení přátel piva stalo dle nové legislativy zapsaným spolkem. Od roku 2005 je členem EBCU (Evropské unie pivních spotřebitelů). Mezi členy SPP lze nalézt mnohé české sládky, ale též i členy ze zahraničí.

Fotogalerie z akce k dispozici zde: