Monitoring médií_2.11.2012

Pivo roku 2012: Vyhrálo Bernardovo nealko!
2.11.2012    Aha!
 
LITOMĚŘICE – Češi, národ milovníků piva, svou zálibu v lahodném moku nezapřou. Každoročně vybírají to své nejoblíbenější. A letos se absolutním vítězem ankety Pivo roku 2012 nestal žádný řízný ležák, ale nealkoholický Bernard s čistou hlavou Free!
 Odborníci ze Sdružení přátel piva anketu pořádají už od roku 1990. „K letošním překvapením řadím úspěch minipivovarů, kromě Břevnovského pivovaru a jeho skvělého 22° Speciálu jsou to i tři prvenství Klášterního minipivovaru Strahov,“ řekl Aha! předseda sdružení Tomáš Erlich. Pivovarem roku je pak Pivovar Chotěboř.

Absolutní pořadí

1. Bernard s čistou hlavou Free
2. Svijanský Máz 11°
3. Únětické pivo 10°

Pivovar roku

Pivovar Chotěboř

Minipivovar roku

Klášterní pivovar Strahov

Foto popis| Únětické pivo 10° (Únětický pivovar)
Foto popis| Chotěboř Prémium (Pivovar Chotěboř)
Foto popis| Ježek 11° (Pivovar Jihlava)
Foto popis| Birell světlý (Pivovar Nošovice)
Foto popis| Budvar tmavý ležák (Budějovický Budvar)
Foto autor| Foto ara

 ——————————————————————————————————————————————————–

ČRo Sever
Republikové setkání pivovarníků a Sdružení přátel piva v Litoměřicích
1.11.2012    ČRo Sever

moderátor
——————-
Nejlepší piva, nejlepší pivovary, výjimečné osobnosti roku 2012 s tímto nápojem spojené. Tohle vše dnes podrobně probírali v Litoměřicích. Celorepublikovou akci Sdružení přátel piva sleduje i náš zpravodaj Mirek Zimmer. Mirku, hezké odpoledne.

Miroslav ZIMMER, zpravodaj
——————-
Pěkné odpoledne z Litoměřic.

moderátor
——————-
Jaké tituly se dnes rozdělovaly a jak se vlastně vybírají ty nejlepší?

Miroslav ZIMMER, zpravodaj
——————-
Tak tady na Kolibě v Litoměřicích se udělovalo celkem 12 hlavních titulů a cen. Například za nealkoholické pivo roku, dále piva podle stupňovitosti, to znamená za desítku, jedenáctku a dvanáctku. Mimochodem dvanáctka zůstává podílem na pivním trhu králem mezi pivy, jak jsem se tady dozvěděl. Pak speciál roku, polotmavé, tmavé a svrchně kvašená piva. Udělovaly se i tituly sládek roku a pivní počin roku 2012. Myslím, že zajímavé jsou samozřejmě i kategorie nejlepší pivovar, to je prý nejprestižnější kategorie, tím jsou míněny pivovary průmyslové, s výstavem piva, tuším, nad 10 tisíc hektolitrů ročně. Těch u nás ubývá. No, a pak titul minipivovar. Jejich role naopak, jak jsem se dozvěděl, u nás rychle roste. Je jich prý v republice kolem půl druhé stovky. Takže to je ten výčet titulů. Tu anketu nebo tu soutěž, to je vlastně kombinace soutěže a různých degustací odborných i neodborných, pořádá Sdružení přátel piva. A jak jsem se dozvěděl, je to nejstarší novodobá soutěž na českém pivním trhu. Má tradici od roku 1990 a vlastně od roku 2008 je to i jediná celorepubliková spotřebitelská soutěž.

moderátor
——————-
Mezi těmi tituly, které se dnes udělovaly, jsi jmenoval titul sládek roku a také pivní počin roku. Prozraď, kdo je získal a za co?

Miroslav ZIMMER, zpravodaj
——————-
Tak začnu tím sládkem. Toto ocenění si za své celoživotní dílo loni odnesl velikán českého pivovarnictví pan Ivan Chramosil, který se stal vrchním sládkem ve svých 25 letech. No, a tak se předpokládalo, že se jedná o nepřekonatelný rekord. Ovšem letošní rok přepsal tu historii, protože dnešní oceněný se stal vrchním sládkem již ve svých 23 letech. Je to žák proslulého velikána mezi českými sládky Martina Matušky a jmenuje se Jan Martinka, je mu tedy 26 roků a je z klášterního pivovaru Strahov. No, a pokud jde o ten pivní počin roku, tak tu cenu získává letos člověk, který, dá se říct, celý život zasvětil pivu, pivovarům a jejich historii. Je to, je to publicista, ilustrátor, historik, který se vlastně svou činností vtiskl do povědomí nejen pivním odborníkům a znalcům, ale i historikům a i zcela běžným konzumentům. Je to Pavel Jákl.

moderátor
——————-
Ještě na závěr, proč si pivaři vybrali k dnešnímu sněmu a vyhlášení soutěží právě Litoměřice? Má to nějaký hlubší důvod?

Miroslav ZIMMER, zpravodaj
——————-
Nevím, jestli hlubší důvod, ale Litoměřice patřily k místům s dlouhou pivovarnickou tradicí dvouset, třísetletou. Bohužel asi před 10 lety přestal fungovat měšťanský pivovar, pivo se v Litoměřicích vaří jen v takzvaných mikropivovarech, to znamená, těch je tady, myslím, dva mikropivovary. Ale snahou města je oprášit tuto historii a vzkřísit k životu právě ten bývalý měšťanský pivovar, město odkoupilo ten areál a chce ho nějakým způsobem využít na takový minipivovar rodinného typu, který by přitáhl do města i turisty a vůbec příznivce pivo. A bylo by tam, byly by tam pivní lázně. Ty plány jsou poměrně velkorysé, ovšem teď město hledá investora, který by jaksi do toho investoval peníze, kterému by se podařilo tu pivovarnickou tradici tady v Litoměřicích vzkřísit. Tak možná i toto byl takový důvod, proč milovníci piva, jak tedy pivovarníci, tak i Sdružení přátel piva jaksi udělali tuto soutěž nebo vyhlášení těch výsledků soutěže tady v Litoměřicích.

moderátor
——————-
Říká z dnešního republikového setkání pivovarníků a Sdružení přátel piva v Litoměřicích náš zpravodaj Mirek Zimmer. Mirku, jak se rozloučíme, aby to bylo nějak stylové? Mají pivaři nějaký svůj pozdrav?

Miroslav ZIMMER, zpravodaj
——————-
Ano, mají, slyšel jsem ho tady, takže ho můžu citovat „dej Bůh štěstí“.

moderátor
——————-
I tobě.

V Česku rychle roste obliba a počet minipivovarů
1.11.2012    ČRo Sever

Jan BACHORÍK, moderátor
——————-
V Česku rychle roste obliba a počet minipivovarů. Naopak ubývá klasických průmyslových pivovarů. Lidé mají stále více v oblibě kvalitní nealkoholická, ale také speciální vícestupňová piva, při udílení letošních pivních cen, to v Litoměřicích konstatovali zástupci republikového sdružení Přátel piva, jak dodá zpravodaj Miroslav Cimr, hodnocení v nejstarší hodnotitelské soutěži svého druhu vzešlo z ankety a následných degustací v průběhu roku.

Miroslav CIMR, redaktor
——————-
Týkaly se více než 300 značek piv, ze kterých se rekrutovali vítězové osmi kategorií, pivovarem roku se stal pivovar Chotěboř. Titul pivní počin udělila porota Pavlu Jáklovi za publicistiku a osvětu ve prospěch českých pivovarů. Sládkem roku se pak stal teprve 26letý Jan Martinka z klášterního pivovaru Strahov.

Tomáš ERLICH, předseda sdružení
——————-
Dokázal udržet dokonce do šíře nabídku piv, po tak erudovaném a skvělém sládkovi jako Byl Martin Matuška, který je velikán mezi českými sládky, takže ono je tam jenom krásně vidět, jakoby ta škola, která prostě jde a postupné to předávání generací.

Miroslav CIMR, redaktor
——————-
Zdůvodnil verdikt předseda sdružení Tomáš Erlich.

Jan MARTINKA, sládek roku 2012
——————-
Vařit pořád dobrá piva a mít pořád jakou klientelu nějakou a lidi, aby z toho měli radost, to já myslím, že je pro sládka to nejlepší.

Miroslav CIMR, redaktor
——————-
Přeje si sládek roku 2012 Jan Martinka.

 ——————————————————————————————————————————————————–

Chotěboř je znovu Pivovarem roku, vyhrála i její dvanáctka Premium
2.11.2012 Havlíčkobrodský deník

Litoměřice, Chotěboř – Pivovar Chotěboř je v provozu teprve tři roky, přesto už stihl posbírat řadu významných ocenění. Nejnověji získal v Litoměřicích prestižní spotřebitelskou cenu pro Pivovar roku 2012 od Sdružení přátel piva. Vedle toho pivaři v nezávislé soutěži ocenili rovněž pivo Premium jako nejlepší českou dvanáctku roku. Cena pro nejlepší pivovar putuje do Chotěboře podruhé v rozmezí dvou let, čímž Pivovar Chotěboř přepsal historii. Žádnému jinému pivovaru se to dosud nepodařilo. „Nejnovějších ocenění od Sdružení přátel piva si velmi vážíme, protože je to soutěž čistě spotřebitelská, v níž hodnotí piva a pivovary koncoví zákazníci, na rozdíl od soutěží, kde se navzájem hodnotí sami výrobci, což nemusí být objektivní,“ uvedl ředitel, Richard Moravec.

 ——————————————————————————————————————————————————–

V soutěži uspěla i desítka z Března
2.11.2012    Mladá fronta DNES
Pivovar roku 2012 podle pijáků: Chotěboř

V Litoměřicích byla včera oceňována nejlepší piva v jediné spotřebitelské anketě u nás. Šlo o výsledky ankety mezi šesti stovkami členů Sdružení přátel piva (SPP). Podnikem roku se podle nich stal relativně malý Pivovar Chotěboř (ročně uvaří kolem 13 tisíc hektolitrů, Prazdroj to udělá za 11,5 hodiny), zároveň získal i ocenění za nejlepší dvanáctku. Pivo přitom začal vařit teprve v roce 2009. Mezi nealkoholickými pivy vyhrál Birell světlý Plzeňského Prazdroje, mezi tmavými pivy tmavý ležák Budějovického Budvaru a druhá nejlepší desítka pochází podle SPP z Pivovaru Velké Březno skupiny Heineken. Cenu pro nejlepšího sládka dostal Jan Martinek (26) ze strahovského minipivovaru, počinem roku byla podle poroty encyklopedická práce Pavla Jákla. Podle porotců a hlasujících se jasně letos potvrdil příklon pijáků k produktům menších pivovarů.

Foto popis| Ředitel Pivovaru Chotěboř Richard Moravec a sládek Oldřich Záruba
Foto autor| Foto: Libor Zavoral, ČTK

 ——————————————————————————————————————————————————–

Regionální mutace| Mladá fronta DNES – severní Čechy

V anketě Sdružení přátel piva letos nejvíc bodovala Chotěboř
1.11.2012    Zpravodajství ČTK

Litoměřice 1. listopadu (ČTK) – Pivovarem roku podle Sdružení přátel piva (SPP) se pro letošek stal relativně malý Pivovar Chotěboř. Zároveň získal i ocenění za nejlepší dvanáctku. Pivo přitom začal vařit teprve v roce 2009. Podle sdružení potvrdil letošní ročník stále větší příklon znalců k pivům menších firem. Nejvíc nominací od hlasujících dostal Rodinný pivovar Bernard. Jde o jedinou spotřebitelskou pivní anketu v Česku.

  Chotěboř je jediný regionální průmyslový pivovar, který vznikl v ČR po roce 1989. Výstavem patří k vyloženě malým pivovarům, loni uvařil 13.706 hektolitrů piva. Pro srovnání – tolik uvaří celý Plzeňský prazdroj za 11,5 hodiny. Titul pro pivovar roku dostal od SPP už předloni. Letos chce díky desetimilionové investici zvýšit kapacitu až na 25.000 hektolitrů, protože za loňský rok zaznamenal třicetiprocentní nárůst výstavu. „Prorazit s novou značkou na takovém trhu, to je hodně těžké, ale asi to pivo máme dobré,“ uvedl při přebírání ceny ředitel pivovaru Richard Moravec.

  Hlasování se zúčastnilo šest stovek členů sdružení a z jimi vybraných trojic určovala konečné pořadí porota. SPP tvrdí, že výsledky jeho soutěže často předbíhají trendy, které se později projeví na trhu. Pokud by to mělo platit i o letošní anketě, nevěstilo by to pro velké výrobce nic dobrého.

  V Česku jsou čtyři pivovarnické skupiny s výstavem přes milion hektolitrů ročně, ale v osmi pivních kategoriích získaly dohromady jen tři nominace z 24 možných. Mezi nealkoholickými pivy vyhrál Birell světlý Plzeňského prazdroje, mezi tmavými pivy tmavý ležák budějovického Budvaru a druhá nejlepší desítka pochází podle SPP z Pivovaru Velké Březno skupiny Heineken. Nejvíc nominací v jednotlivých kategoriích, celkem čtyři, dostal Rodinný pivovar Bernard, o jednu méně Svijany. Oba nejúspěšnější pivovary se umístily za Chotěboří i v nejprestižnější kategorii o pivovar roku.

  Další nominace si rozdělovali ještě menší výrobci. Desítku roku vyhrál malý Únětický pivovar, ceny za nejlepší jedenáctku a dvanáctku putují na Vysočinu – do Jihlavy, respektive do Chotěboře. Ve speciálních kategoriích vyhrály minipivovary z Prahy a jejího okolí – Klášterní pivovar Strahov, Břevnovský klášterní pivovar a křivoklátský Pivovar Matuška Broumy. Cenu pro nejlepšího sládka dostal šestadvacetiletý Jan Martinka ze strahovského minipivovaru, pivním počinem roku je podle poroty encyklopedická práce Pavla Jákla.

  Jan Beránek