2014

Prezentace EBCU ( vč. SPP ): https://www.youtube.com/watch?v=hQErzXCH_gA&list=UUhXpPu8X3jIcEGB08Iq_HHA

Září 2014: Financial Times – http://www.ft.com/intl/reports/investing-czech-republic

———-

Odborník: Uživí se i další pivovary

6.2.2014   Blanenský deník   str. 06     Téma_

    (vk)_

Brno – Pšeničné v létě, v zimě něco silnějšího. Šéfredaktor portálu pivnirecenze.cz Jan Grmela pije pivo podle nálady a ročního období. Mezi pivními speciály si vybírá a radši volí ty z menších pivovarů. Vývoj trhu a poptávky v posledních letech podle něj ovlivnila znuděnost lidí.

            Těm už podle Grmely nestačila klasická česká desítka a dvanáctka. „Proto přišel odklon od velkých koncernů. Lidé našli nové možnosti v mini pivovarech,“ vysvětluje sedmadvacetiletý odborník, který studoval pivovarnictví na brněnské Mendelově univerzitě. Vzestup pivních speciálů podle něj podporují i současné ceny piva. „Jsou celkem vysoké. Člověk se pak snaží,když už platí třeba čtyřicet korun, opravdu dobře si vybrat,“ tvrdí muž. Dodává, že lidé, kteří si speciály oblíbili, se dají rozdělit na dvě skupiny.

            První z nich tvoří studenti, kteří sice mají omezené množství peněz, ale upřednostňují kvalitu před množstvím. „Radši si dají čtyři dobrá piva než deset levnějších,“ tvrdí Grmela.

            Druhou část fanoušků pivních speciálů vidí v lidech středního a vyššího věku, kteří byli zvyklí na tradici světlého českého ležáku a teď objevují nové možnosti.

            Výběr, který tyto skupiny mají, se navíc v dalších letech může podle odborníka ještě rozšířit. „Prostor na trhu určitě je. Na jihu Moravy se mohou uživit i další pivovary. Současný vývoj ještě dva až čtyři roky potrvá,“ myslí si muž. Zároveň dodává, že prostor je teď hlavně pro svrchně kvašená piva, která do České republiky přišla ze západu a začínají získávat oblibu.

            Asi nejsnadněji sehnatelný zástupce této skupiny piv je to, na kterém si rád v létě pochutnává i Grmela – pšeničné.

Region| Jižní Morava

Publikováno| Brněnský deník; Téma; 06

———-

Recese mění zvyky pivařů, míří k lahvím

29.6.2013   Havlíčkobrodský deník   str. 02     Téma_

    (sc)_

Praha –V tržním chování konzumentů piva lze v poslední době pozorovat změny. Tvrdí to alespoň Tomáš Erlich, předseda Společnosti přátel piva. „Vloni se u nás poprvé změnil poměr sudového a lahvového piva na stranu lahvového. Může za to řekl bych i ekonomická recese. Konzumenti sice vypijí podobné množství piva, ale dají si jej raději doma než v restauraci,“ říká Erlich. „Tento vývoj bylo ale možné očekávat a jen jsme se v tomto případě jsme se srovnali se zbytkem Evropy,“ dodal.

            Rozdíly lze podle něj vidět také v tom, co lidé pijí. „Konzumenti ve větší míře objevují pšeničná