Do zařízení pivovaru jde 70 milionů

10.8.2014 – Zvěsti o prodeji firmy, kterou město vlastní devět let, vedení radnice považuje za nesmysl

Strakonice – Dudák – Měšťanský pivovar za poslední rok a půl investuje historicky největší částky do plánovaných oprav a nutné výměny technologií. Jde dohromady zhruba o sedmdesát milionů korun, to vše bez koruny úvěru. Přesto se na posledním jednání zastupitelstva opět objevily zvěsti o jeho prodeji.

Opoziční zastupitel Radek Chvosta (ODS) tuto otázku vytáhl opět na posledním jednání zastupitelstva. „Jsem přesvědčen, že tady existuje záměr pivovar poškodit. Zda za účelem toho, aby se dostal do špatných čísel a byl prodán, nevím,“ řekl.

Podle starosty Pavla Vondryse (Slušnost a jistoty pro Strakonice) je pivovar finančně zabezpečený. „Rozhodně nehrozí, že by město Strakonice chystalo jeho prodej. Byli bychom velice hloupí, kdybychom se zbavovali našeho prosperujícího rodinného stříbra,“ uvedl.

Nutné výměny zastaralých technologií a s tím spojené investice naplánovalo tehdejší představenstvo a dozorčí rada v březnu 2009. Víc o tom řekl ředitel pivovaru Jaroslav Tůma. „Ze sedmdesáti milionového objemu jsme investovali už více než 44 milionů korun. K plánovaným investicím bylo nutné zrealizovat opravy v objemu 16 milionů korun. To vše za plného provozu pivovaru a z vlastních peněz uspořených za předchozí roky. Bez jediné koruny z úvěru,“ doplnil. Navíc se daří opravy urychlit a skončí o rok dříve, než bylo v plánu, tedy v roce 2017.

Pivovar měl v loňském roce obrat více než 105 milionů korun. Po odečtení nepeněžních operací dosáhl zisku 7,1 milionu korun.

/ Převzato ze Strakonického deníku /