Další informace a statistiky k vyhlášení

Anketa Sdružení přátel piva o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti je nejstarší novodobá soutěž na českém pivním trhu. První vyhlášení cen proběhlo již na konci roku 1990. Poté, co skončil v roce 2008 známý časopis Pivní kurýr, jde navíc o jedinou spotřebitelskou soutěž v zemi.

Systém, kterým dojde SPP ke svým výsledkům je dvoukolový a ojedinělý, neboť spojuje oba prvky většiny soutěží, tedy anketní a degustační část a vítězná piva, se vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.

První část hodnocení je anketní: předsednictvo a Pivní sněm SPP v průběhu první poloviny roku oznámí členské základně kategorie, ve kterých se bude ocenění v daném roce udílet a poté následuje hlasování všech členů. Hlasy jsou vedením SPP shromažďovány a po jejich zpracování určí v každé kategorii pořadí dle oblíbenosti. (Každý člen může udělit až tři hlasy v jednotlivé pivní kategorii)

V druhé části hodnocení posoudí členové Pivního sněmu a předsednictva SPP (volené orgány SPP dle stanov) piva, která se umístila v hlasování našich členů na prvním až třetím místě a určí konečné pořadí. Posouzení probíhá formou anonymní degustace a na její průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci, kteří o průběhu této degustace vystavují veřejný protokol. Degustační část je hodnocení z hlediska kvality piv.

Pozn.: (Letošní odborné degustace proběhly v pražském hotelu Alton, 1.října 2010 ).

 PS: Členové Pivního sněmu a předsednictva SPP (mnozí s odbornými degustačními zkouškami) mají možnost se v průběhu roku objektivněji seznámit se sortimentem piv vařených v pivovarech v České republice, které navštěvují, degustují pivní „vzorky“, pořádají anonymní ochutnávky a účastní se pivních soutěží, slavností, prezentací apod.

Pouze porota Pivního sněmu Sdružení přátel piva pak rozhoduje o kategorii Sládek roku a Pivní počin roku (má-li být pro daný rok udělen) 

ROK 2010 – některá vybraná čísla:

Absolutní vítězové napříč kategoriemi po skončení úvodní anketní části:

  1. Bernard Free ( kategorie nealkoholických piv ) … 332 hlasů                                          
  2. Primátor Polotmavý 13% ( kategorie polotmavých piv ) … 236 hlasů
  3. Primátor Weizenbier ( kategorie svrchně kvašených piv ) … 180 hlasů

V anketní části hlasovalo 39% členů SPP z 1142 možných a to pro rekordních 289 různých značek, což je nárůst o téměř 100!!! značek piv oproti roku 2009. Tato informace (stejně jako celkové výsledky) vypovídají zcela jasně o stále větší oblibě piv z minipivovarů, jejichž počet se každým rokem razantně zvyšuje.

 Skokan roku:  Stejně jako v minulém roce je v kategorii dvanáctistupňových piv, kdy jde o Koutskou dvanáctku. (Z 32.místa z roku 2009 vyšplhala až na místo nejvyšší v letošním roce)

Smolař roku: V letošním roce se jím stal bezesporu pivovar Svijany, který hned ve čtyřech kategoriích obsadil smolnou „bramborovou“ medaili