Monitoring tisku po vyhlášení cen SPP

Výběr z tisku:

——————————————————————————————————————————————————————————

Svijanský rytíř se stal Dvanáctkou roku

12.11.2013    Boleslavský deník

Mladoboleslavsko – Sdružení přátel piva předávalo na konci minulého týdne výroční ocenění, a ani tentokrát se mezi konkurencí neztratil Pivovar Svijany. U milovníků piva zabodovaly hned dva „modely“ ze sortimentu, který ve Svijanech nabízí. Svijanský Rytíř 12° se stal Dvanáctkou roku, bodoval i Svijanský Máz 11°, který obsadil třetí příčku v kategorii Jedenáctka roku. Sdružení přátel piva pořádá degustační soutěž zaměřenou na kombinaci oblíbenosti a kvality piv již od roku 1990. Vítěze jednotlivých kategorií vybírají členové Pivního sněmu a předsednictva Sdružení přátel piva a na korektní průběh soutěže dohlížejí nezávislí pivovarští odborníci. V letošním roce zabodoval Svijanský Rytíř 12°, nepasterizovaný, pětkrát chmelený světlý ležák s plnou, extra hořkou chutí, který porotu oslovil nejvíc ze všech hodnocených piv a zvítězil v královské kategorii Dvanáctka roku. Svijanský pivovar si letos odvezl z nejrůznějších soutěží dohromady 20 cen, pětkrát v nich zvítězil a nejoceňovanějším pivem v degustacích se stala Svijanská Kněžna 13°. Tento tmavý speciál zabodoval na odborné degustaci v Českých Budějovicích, kde získal prestižní titul Pivo České republiky 2013.

——————————————————————————————————————————————————————————

Pivovary mají ceny od přátel piva

12.11.2013    Mladá fronta DNES

POLIČKA, HLINSKO:  Sdružení přátel piva rozdávalo ocenění výrobcům nejkvalitnějších piv. Ceny míří také do dvou pivovarů v kraji.

            V jedné z nejprestižnějších kategorií získal titul „Jedenáctka roku“ světlý ležák Otakar z Měšťanského pivovaru Polička. Stejný pivovar zabodoval s pivem Eliška třetím místem mezi tmavými pivy a stejnou příčkou v soutěži „pivovar roku“. Před ním skončily pouze Pivovar Budějovický Budvar a Pivovar Herold Březnice.

            V kategorii „Speciál roku“ skončila na pěkném třetím místě patnáctka Rychtář speciál z Pivovaru Rychtář v Hlinsku. „To, že se náš Speciál umístil mezi trojicí nejlepších, jen dokazuje, že dlouhodobě patří k nejlepším speciálním pivům u nás,“ řekl sládek hlineckého pivovaru Milan Morávek, který ve Vyškově ocenění osobně převzal.

            Sdružení přátel piva udílí své ceny pro nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti bez přestávky od roku 1990, jedná se o nejstarší novodobou pivní soutěž. Degustace probíhá ve dvou kolech. Jednotlivá piva do klání nominují nejprve členové Sdružení přátel piva. Poté se hodnotí tři nejoblíbenější piva v každé kategorii formou anonymní ochutnávky. Na její průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci. Hodnotí Pivní sněm a předsednictvo Sdružení přátel piva. Vítězná piva se vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.

FAKTA Ceny Sdružení přátel piva 2013 Desítka roku Únětické pivo 10% Jedenáctka roku Otakar, světlý ležák Polička Dvanáctka roku Svijanský rytíř Speciál roku Primátor Exkluziv 16% Polotmavé pivo roku Primátor polotmavý 13% Tmavé pivo roku Bernard, černý ležák Pšeničné pivo roku Primátor Wizenbier Náchod Zdroj: www.pratelepiva.cz

——————————————————————————————————————————————————————————

Piva z kraje bodují. Ceny má Svijanský rytíř a taky Skalák

13.11.2013    Mladá fronta DNES 

Otevřít si dvanáctku Vratislavický Konrad a jako druhý chod si dopřát další ležák z Libereckého kraje – Svijanského rytíře. Nic lepšího nemůžete udělat, pokud tedy dáte na výsledky dvou podzimních prestižních pivních soutěží.

SVIJANY, VYŠKOV Po zářijovém úspěchu vratislavické dvanáctky na londýnské soutěži World Beer Awards zabodoval v listopadu rovněž ležák z konkurenčního pivovaru – Svijanský rytíř. Vyhrál první domácí „ligu“, pořádanou Sdružením přátel piva (SPP).

            „Jde o jedinou českou soutěž, v níž rozhodují konzumenti piva,“ řekl předseda SPP Tomáš Erlich. Sdružení má třináct set členů, v anketě o nejlepší piva roku 2013 jich hlasovalo asi čtyři sta. Z jejich hodnocení vzešlo v každé kategorii pět nejlepších piv.

            Dvanáct porotců pak ještě ochutnalo vzorky prvních tří piv, aniž by věděli, jaké značky pijí. Z nich pak zvolili vítěze a také stříbrné a bronzové medailisty. „Jsme nejen zasvěcení pivaři, ale mnoho z nás si udělalo degustační zkoušky,“ upozornil Erlich. Svijanský rytíř vévodil v kategorii Dvanáctka roku. Porazil šumavskou Koutskou dvanáctku, Bernarda, Chotěboř Premium a Břevnovský Benedict z klášterního pivovaru sv. Vojtěcha. „Vítězný Svijanský rytíř je příjemně hořké sušší pivo, krásně provoněné chmelem,“ konstatoval Erlich.

            V soutěži SPP se piva z Libereckého kraje prosadila rovněž mezi jedenáctkami. Třetí místo obsadil Svijanský máz a čtvrtou příčku malorohozecký Skalák. Mezi polotmavými pivy získal Skalák řezaný bronzovou medaili. Třináctka Svijanská kněžna skončila pátá mezi pivy tmavými. Pivovary Svijany a Malý Rohozec vlastní jedna společnost, a sice LIF.

            Konrad v tuzemské soutěži SPP nepochodil, Erlich se nicméně vrátil k jeho výhře v kategorii Ležák českého typu v Londýně. „Byl to velký úspěch vratislavického pivovaru,“ poznamenal Erlich. „World Beer Awards patří mezi tři nejvýznamnější světové pivní soutěže.“

            Svijany si letos odvezly z pivních soutěží celkem dvacet cen a pětkrát se vyšvihly na první místo. „Rok 2013 je pro nás velmi úspěšný,“ uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík. „Naším nejoceňovanějším pivem se stala tmavá Svijanská kněžna. Na odborné degustaci v Českých Budějovicích získala titul Pivo České republiky 2013.“

            Svijanský pivovar uvařil loni zhruba 600 tisíc hektolitrů piva a letos ho udělá přibližně stejně. „Ačkoliv náš výstav piva hodně vzrostl, vaříme ho pořád postaru, klasickým způsobem,“ konstatoval svijanský sládek Petr Menšík. „Nejvíc děláme jedenáctku, tvoří více než polovinu naší produkce.“

            Dvanáctka Svijanský rytíř, jež zvítězila v soutěži SPP, se podílí na výrobě pivovaru pěti až deseti procenty. Také v Česku se však projevuje celoevropský odklon od čepovaných piv. Svijany však prodávají stále ještě o něco víc sudového piva než lahvového. Společnosti LIF patří rovněž náchodský pivovar. V soutěži SPP uspěl se svou šestnáctkou Primátor Exkluziv. Vyhrála mezi speciály roku. Třináctka Primátor byla první mezi polotmavými pivy.

——————————————————————————————————————————————————————————

Pivovarem roku je Budějovický Budvar

13.11.2013    novinky.cz

Budějovický Budvar se stal letošním vítězem ankety v prestižní kategorii Pivovar roku, kterou už tradičně vyhlašuje Sdružení přátel piva (SPP). Právo o tom ve středu informoval mluvčí pivovaru Petr Samec.

Mluvčí připomněl, že jde v podstatě o jedinou pivní soutěž v České republice, rozdělenou do dvanácti kategorií, kde mají hlavní slovo spotřebitelé. Hodnocení je dvoukolové. V prvním může každý člen SPP v každé kategorii udělit až tři hlasy.

Piva, která se umístí v anketě na prvním až třetím místě, pak hodnotí ve druhém kole členové Pivního sněmu a předsednictva SPP formou anonymní odborné degustace. Veškeré vzorky zakupuje SPP v obchodní síti.

SPP mimo jiné ocenilo to, že Budějovický Budvar udržuje výrobu klasicky vařeného piva, je ekonomicky stabilní, polovinu produkce vyváží a jako jediný průmyslový pivovar v České republice stále používá pro výrobu všech druhů prémiového piva značky Budweiser Budvar výhradně sušený hlávkový chmel. Neztratil se ani tmavý ležák

„První místo nám udělili přímo zástupci spotřebitelů, a proto si ho velice vážíme. Vnímáme to jako ocenění dlouhodobé snahy o udržení originality našeho českobudějovického piva, zachování tradičních výrobních postupů a také zvyšování věhlasu českého piva v zahraničí,“ glosoval úspěch pivovaru ředitel Jiří Boček.

V konkurenci 268 nominovaných piv se letos prosadil i tmavý ležák značky Budweiser Budvar. V kategorii „Tmavé pivo roku“ získal druhé místo. Je to, jak Samec podotkl, už devátá medaile od SPP od roku 2004, kdy byl tento ležák uveden na trh.

Na kontě má i řadu mezinárodních ocenění, z nichž nejvýznamnější jsou dvě zlaté medaile v soutěži Monde Selection (roky 2010 a 2011) a především titul „World Best Lager“ udělený britským magazínem Beers of the World v roce 2007.

——————————————————————————————————————————————————————————

Budějovický Budvar byl vyhlášen Pivovarem roku 2013

13.11.2013    parlamentnilisty.cz

Sdružení přátel piva (dále jen SPP) vyhlásilo výsledky tradiční ankety o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku 2013. V prestižní kategorii „Pivovar roku“ zvítězil Budějovický Budvar. SPP ocenilo mimo jiné to, že Budějovický Budvar udržuje výrobu klasicky vařeného piva, polovinu produkce vyváží a jako jediný průmyslový pivovar používá sušený hlávkový chmel. V kategorii „Tmavé pivo roku“ uspěl tmavý ležák Budweiser Budvar a získal stříbrnou medaili. Je to již devátá medalie SPP pro tento ležák od roku 2004.

            Dne 8. 11. 2013 byly ve Vyškově zveřejněny výsledky jediné spotřebitelské pivní soutěže v České republice. Sdružení přátel piva (dále jen SPP) vyhlásilo nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku 2013 celkem ve 12 kategoriích. Hodnocení je dvoukolové. V prvním kole může každý člen SPP v každé kategorii udělit až tři hlasy. Piva, která se umístí v anketě na prvním až třetím místě, hodnotí ve druhém kole členové Pivního sněmu a předsednictva SPP formou anonymní odborné degustace. Veškeré vzorky zakupuje SPP v obchodní síti.

            V prestižní kategorii “Pivovar roku“ letos zvítězil Budějovický Budvar. SPP mimo jiné ocenilo to, že Budějovický Budvar udržuje výrobu klasicky vařeného piva, je ekonomicky stabilní, polovinu produkce vyváží a jako jediný průmyslový pivovar v České republice stále používá pro výrobu všech druhů prémiového piva značky Budweiser Budvar výhradně sušený hlávkový chmel. “První místo nám udělili přímo zástupci spotřebitelů, a proto si ho velice vážíme. Vnímáme to jako ocenění dlouhodobé snahy o udržení originality našeho Českobudějovického piva, zachování tradičních výrobních postupů a také zvyšování věhlasu českého piva v zahraničí,“ říká Ing. Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru.

            V konkurenci celkem 268 nominovaných piv se letos prosadil i tmavý ležák značky Budweiser Budvar. V kategorii “Tmavé pivo roku“ získal druhé místo. Je to již devátá medaile od SPP od roku 2004, kdy byl tento ležák uveden na trh. Na kontě má tmavý ležák Budweiser Budvar i řadu mezinárodních ocenění, z nichž nejvýznamnější jsou dvě zlaté medaile v soutěži Monde Selection (roky 2010 a 2011) a především titul “World Best Lager“ udělený britským magazínem “Beers of the World“ v roce 2007. Vyrábí se ze čtyř druhů ječných sladů (českého, mnichovského, karamelového a praženého) a hlávkového žateckého chmele.

            Charakterizuje jej velmi tmavá barva, suchá, jemně hořká karamelová chuť bez dominance sladkosti a delikátní vůně po praženém sladu a kávě. Obsah alkoholu má 4,7% obj. Tmavý ležák Budweiser Budvar se kromě České republiky prodává i v dalších zemích, například v Německu, Rusku, Spojeném království nebo ve Finsku. V loňském roce dosáhl objem prodeje tohoto piva 29 000 hektolitrů, meziročně o 3% více.

——————————————————————————————————————————————————————————

Pivní cena zamířila do budějovického Budvaru

14.11.2013    Českobudějovický deník 

Budějovický Budvar byl Sdružením přátel piva vyhlášen Pivovarem roku 2013

České Budějovice – Cena, která chutná. Sdružení přátel piva (SPP) vyhlásilo minulý týden ve Vyškově výsledky tradiční ankety o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku 2013. V prestižní kategorii Pivovar roku zvítězil Budějovický Budvar.

            SPP ocenilo mimo jiné to, že Budějovický Budvar udržuje výrobu klasicky vařeného piva, polovinu produkce vyváží a jako jediný průmyslový pivovar používá sušený hlávkový chmel. V kategorii Tmavé pivo roku uspěl tmavý ležák Budweiser Budvar a získal stříbrnou medaili. Je to již devátá medaile SPP pro tento ležák od roku 2004.

            „Hodnocení ve dvanácti kategoriích je dvoukolové,“ vysvětluje mluvčí Budvaru Petr Samec. „V prvním kole může každý člen SPP v každé kategorii udělit až tři hlasy. Piva, která se umístí v anketě na prvním až třetím místě, hodnotí ve druhém kole členové Pivního sněmu a předsednictva SPP formou anonymní odborné degustace. Vzorky zakupuje SPP v obchodní síti,“ zdůrazňuje Petr Samec

            „První místo nám udělili zástupci spotřebitelů, a proto si ho velice vážíme. Vnímáme to jako ocenění dlouhodobé snahy o udržení originality našeho budějovického piva, zachování tradičních výrobních postupů a také zvyšování věhlasu českého piva v zahraničí,“ říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru.

            V konkurenci celkem 268 nominovaných piv se prosadil i tmavý ležák Budweiser Budvar. V kategorii Tmavé pivo roku získal druhé místo. Je to již devátá medaile od SP Pod roku 2004, kdy byl veden na trh. Na kontě má i řadu mezinárodních ocenění, z nichž nejvýznamnější jsou dvě zlaté medaile v soutěži Monde Selection (roky 2010 a 2011) a především titul World Best Lager udělený britským magazínem Beers of the World v roce 2007.

            „Tmavý ležák se vyrábí ze čtyř druhů ječných sladů – českého, mnichovského, karamelového a praženého a hlávkového žateckého chmele,“ říká Petr Samec. Charakterizuje jej velmi tmavá barva, suchá, jemně hořká karamelová chuť bez dominance sladkosti a delikátní vůně po praženém sladu a kávě. Obsah alkoholu má 4,7 procent.

            Tmavý ležák Budweiser Budvar se prodává i v Německu, Rusku, Anglii nebo ve Finsku. Loni dosáhl objem prodeje 29 000 hektolitrů.

——————————————————————————————————————————————————————————

Sdružení přátel piva ocenilo Rychtáře

14.11.2013    Chrudimský deník 

Hlinsko – Pivovar Rychtář má další důvod k oslavě. Sdružení přátel piva totiž v pátek 8. listopadu v Besedním domě ve Vyškově udělilo 15% speciálnímu pivu Rychtář Speciál bronzové ocenění.

            „Všichni v pivovaru máme z ocenění velkou radost. To, že se náš Speciál umístil mezi trojicí nejlepších, jen dokazuje, že dlouhodobě patří k nejlepším speciálním pivům u nás,“ uvedl potěšeně sládek pivovaru Milan Morávek, který ve Vyškově ocenění osobně převzal.

            Sdružení přátel piva udílí ceny pro nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti bez přestávky již od roku 1990, a tak se jedná o nejstarší novodobou soutěž u nás.

            Degustace probíhá ve dvou kolech. Nejprve jednotlivé moky do soutěže nominují členové Sdružení přátel piva. Následně Pivní sněm a předsednictvo Sdružení přátel piva anonymně ochutnává tří nejoblíbenějších nápoje v každé kategorii a průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci, hodnotí. Vítězná piva se vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.

——————————————————————————————————————————————————————————

Budějovický Budvar je pivovarem roku

14.11.2013    denik

České Budějovice – Cena, která chutná. Sdružení přátel piva (SPP) vyhlásilo minulý týden ve Vyškově výsledky  tradiční ankety o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku 2013. V prestižní kategorii Pivovar roku zvítězil Budějovický Budvar.

SPP ocenilo mimo jiné to, že Budějovický Budvar udržuje výrobu klasicky vařeného piva, polovinu produkce vyváží a jako jediný průmyslový pivovar používá sušený hlávkový chmel. V kategorii Tmavé pivo roku uspěl tmavý ležák Budweiser Budvar a získal stříbrnou medaili. Je to již devátá medaile SPP pro tento ležák od roku 2004.

„Hodnocení ve dvanácti kategoriích je dvoukolové,“ vysvětluje mluvčí Budvaru Petr Samec. „V prvním kole může každý člen SPP v každé kategorii udělit až tři hlasy. Piva, která se umístí v anketě na prvním až třetím místě, hodnotí ve druhém kole členové Pivního sněmu a předsednictva SPP formou anonymní odborné degustace. Vzorky zakupuje SPP v obchodní síti,“ zdůrazňuje Petr Samec

„První místo nám udělili  zástupci spotřebitelů, a proto si ho velice vážíme. Vnímáme to jako ocenění dlouhodobé snahy o udržení originality našeho budějovického piva, zachování tradičních výrobních postupů a také zvyšování věhlasu českého piva v zahraničí,“ říká Jiří Boček, ředitel Budějovického Budvaru.

Přes dvě stovky nominovaných piv

V konkurenci celkem 268 nominovaných piv se prosadil i tmavý ležák Budweiser Budvar. V kategorii Tmavé pivo roku získal druhé místo. Je to již devátá medaile od SPP od roku 2004, kdy byl veden na trh. Na kontě má i řadu mezinárodních ocenění, z nichž nejvýznamnější jsou dvě zlaté medaile v soutěži Monde Selection (roky 2010 a 2011) a především titul World Best Lager udělený britským magazínem Beers of the World v roce 2007.

„Tmavý ležák se vyrábí ze čtyř druhů ječných sladů – českého, mnichovského, karamelového a praženého a hlávkového žateckého chmele,“ říká Petr Samec. Charakterizuje jej velmi tmavá barva, suchá, jemně hořká karamelová chuť bez dominance sladkosti a delikátní vůně po praženém sladu a kávě. Obsah alkoholu má 4,7 procent.

Tmavý ležák Budweiser Budvar se prodává i v Německu, Rusku, Anglii nebo ve Finsku. Loni dosáhl objem prodeje 29 000 hektolitrů.“

——————————————————————————————————————————————————————————

POVZNESLI VYŠKOVSKÉ PIVO. A VYSLOUŽILI SI OCENĚNÍ

15.11.2013    Vyškovské noviny

Foto popis| PIVNÍ POČIN. Za to, že zachránila výrobu ve vyškovském pivovaru, získala společnost Czech Beverage Industry Copany titul Pivní počin roku v soutěži pořádané Sdružením přátel piva. K předávání cen pro letošní rok došlo minulý pátek v Besedním domě ve Vyškově. „Kategorii nevyhlašujeme každoročně, ale pouze pokud nás někdo zaujme. Podnik, který si pronajal vyškovský pivovar, si diplom zasloužil především z důvodu, že zabránil jeho zániku. Jeho oceněním chceme mimojiné podpořit vytvoření edice Cross the World, která seznamuje s netradičními druhy piva,“ uvedl předseda Sdružení přátel piva Tomáš Erich.

——————————————————————————————————————————————————————————

Piva z Liberecka bodují. Prestižní ceny putují do Svijan i do Rohozce

14.11.2013    liberec.iDNES.cz   

Otevřít si dvanáctku Vratislavický Konrad a jako druhý chod si dopřát další ležák z Libereckého kraje – Svijanského rytíře. Nic lepšího nemůžete udělat, pokud tedy dáte na výsledky dvou podzimních prestižních pivních soutěží.

Po zářijovém úspěchu vratislavické dvanáctky na londýnské soutěži World Beer Awards zabodoval v listopadu rovněž ležák z konkurenčního pivovaru – Svijanský rytíř. Vyhrál první domácí „ligu“, pořádanou Sdružením přátel piva (SPP).

„Jde o jedinou českou soutěž, v níž rozhodují konzumenti piva,“ řekl předseda SPP Tomáš Erlich. Sdružení má třináct set členů, v anketě o nejlepší piva roku 2013 jich hlasovalo asi čtyři sta. Z jejich hodnocení vzešlo v každé kategorii pět nejlepších piv.

Dvanáct porotců pak ještě ochutnalo vzorky prvních tří piv, aniž by věděli, jaké značky pijí. Z nich pak zvolili vítěze a také stříbrné a bronzové medailisty. „Jsme nejen zasvěcení pivaři, ale mnoho z nás si udělalo degustační zkoušky,“ upozornil Erlich.  

Svijanský rytíř vévodil v kategorii Dvanáctka roku. Porazil šumavskou Koutskou dvanáctku, Bernarda, Chotěboř Premium a Břevnovský Benedict z klášterního pivovaru sv. Vojtěcha. „Vítězný Svijanský rytíř je příjemně hořké sušší pivo, krásně provoněné chmelem,“ konstatoval Erlich. Prosadil se i malorohozecký Skalák.

V soutěži SPP se piva z Libereckého kraje prosadila rovněž mezi jedenáctkami. Třetí místo obsadil Svijanský máz a čtvrtou příčku malorohozecký Skalák. Mezi polotmavými pivy získal Skalák řezaný bronzovou medaili. Třináctka Svijanská kněžna skončila pátá mezi pivy tmavými. Pivovary Svijany a Malý Rohozec vlastní jedna společnost, LIF.

Konrad v tuzemské soutěži SPP nepochodil, Erlich se nicméně vrátil k jeho výhře v kategorii Ležák českého typu v Londýně. „Byl to velký úspěch vratislavického pivovaru,“ poznamenal Erlich. „World Beer Awards patří mezi tři nejvýznamnější světové pivní soutěže.“

Svijany si letos odvezly z pivních soutěží celkem dvacet cen a pětkrát se vyšvihly na první místo. „Rok 2013 je pro nás velmi úspěšný,“ uvedl ředitel pivovaru Roman Havlík. „Naším nejoceňovanějším pivem se stala tmavá Svijanská kněžna. Na odborné degustaci v Českých Budějovicích získala titul Pivo České republiky 2013.“ Šest set hektolitrů piva

Svijanský pivovar uvařil loni zhruba šest set tisíc hektolitrů piva a letos ho udělá přibližně stejně.

„Ačkoliv náš výstav piva hodně vzrostl, vaříme ho pořád postaru, klasickým způsobem,“ konstatoval svijanský sládek Petr Menšík. „Nejvíc děláme jedenáctku, tvoří více než polovinu naší produkce.“

Dvanáctka Svijanský rytíř, jež zvítězila v soutěži SPP, se podílí na výrobě pivovaru pěti až deseti procenty. Také v Česku se však projevuje celoevropský odklon od čepovaných piv. Svijany však prodávají stále ještě o něco víc sudového piva než lahvového.

Společnosti LIF patří rovněž náchodský pivovar. V soutěži SPP uspěl se svou šestnáctkou Primátor Exkluziv. Vyhrála mezi speciály roku. Třináctka Primátor byla první mezi polotmavými pivy.