Ceny SPP za rok 2010 předány

Vyhodnocení piv, pivovarů a dalších kategorií v roce 2010

Desítka roku
„Desítka“, legislativně „de facto“ výčepní pivo, je nepochybně nejmasovější kategorie u nás, neboť na spotřebě piva se u nás podílí téměř z 55%.
Letošním vítězem se stává, v této dlouhodobě nejrozmanitější kategorii, výtečně sladěné pivo Březňák –  světlé výčepní, z pivovaru ve Velkém Březně. Jde patrně o jediné pivo, které má ( a lze i doplnit –stále- ) svoji tvář a je tak spojeno se jménem Viktora Cibicha, místního velkého znalce piva a jednoho z nejportrétovanějších Čechů v historii.

Celkové pořadí desítek:
1. Březňák, světlé výčepní pivo (Pivovar Velké Březno)
2. Moravské Sklepní (Pivovar Černá Hora)
3. Bernard, tradiční české světlé pivo (Pivovar Humpolec)

Jedenáctka roku
Boom jedenáctistupňových piv, který začal cca před 4 roky je skutečně nevídaný a dnes již bychom velice obtížně hledali pivovar, který nemá běžně ve svém sortimentu „jedenáctku“ a konkurence je v této kategorii čím dál těžší. Této skutečnosti jsou si vědomé i nadnárodní pivovarnické společnosti, protože tzv. „jedenáctku“ připravují zpravidla z jiné kmenové várky než ostatní světlá piva.
Letošní vítěz ale nic takového nemá zapotřebí a jeho vítězství v naší soutěži je sice prémiové, avšak více než zasloužené. Pivo je z kraje, který je sám o sobě nasáknut pivem a chmelem a stejně tak voní toto zlatavé prémiové pivo. Letošním vítězem se stává jedenáctka Žatec Prémium, – tedy jak praví slogan – ležák z kraje, kde je pivo doma.

Celkové pořadí jedenáctek:
1. Žatec prémium ( Žatecký pivovar )
2. Otakar 11% (Pivovar Polička)
3. Postřižinské pivo 11% ( Pivovar Nymburk )

Dvanáctka roku
Kategorie „dvanáctek“ je nepochybně v naší České kotlině ze všech nejprestižnější a rovněž výběr vítěze je tradičně nejobtížnější.
Pivovar, který si dnes odnese ocenění, je dalším naprostým nováčkem mezi našimi historickými vítězi. Plně zde můžeme mluvit o Fénixu, který povstal z popela – jde totiž o jeden z pěti českých větších pivovarů, který byl uzavřen a následně se dokázal –byť až po dvou generacích- vrátit na český  trh. (Uzavřen byl v roce 1969, další várka zde byla uvařena 2006.)
V návaznosti na anketní část soutěže SPP jde pak o skokana roku, neboť na první místo se tento úžasný ležák dostal až z 32.pozice v loňském roce.

Celkové pořadí dvanáctek:
1. Koutská dvanáctka ( Pivovar Kout na Šumavě )
2. Svijanský Rytíř ( Pivovar Svijany )
3. Chotěboř Prémium ( Pivovar Chotěboř )

Speciál roku
Kategorie speciálů je bezesporu nejrozmanitější skupinou, která v naší soutěži bývá vyhlašována.
Po roční odmlce se na trůn vrací předloňský vítěz. Dlouhodobě nejen u nás, ale i na světových kolbištích jedno z nejúspěšnějších českých piv a nutno dodat, že po právu. Vítězné pivo je krásně plné, výrazně sladové a s nádhernou pěnivostí, ideální pro podzimní a zimní večery.
Vítězný pivovar je navíc opravdový specialista na speciály, v současné době produkuje už 13 druhů piv.

Celkové pořadí speciálních piv:
1. Primátor Exkluziv 16% ( Pivovar Náchod )
2. Prácheňská perla 14 % ( Pivovar Platan )
3. Rychtář Speciál ( Pivovar Hlinsko )

Svrchně kvašené pivo
Po bouřlivé diskuzi v letošním roce v SPP, zda již nadešla doba, kdy je český trh s pivem natolik vyspělý a zejména rozmanitý, přišla na svět nová kategorie svrchně kvašených piv. A přestože z průmyslových pivovarů vychází celoročně pouze pět svrchně kvašených piv, u minipivovarů je jejich počet již k nespočítání. A jistě se již brzy dočkáme i toho, že se z této kategorie vyčlení ještě přesněji pšeničná piva či piva typu ale apod.
S ohromnou převahou v anonymní degustaci si první místo zajistilo pivo Matuška pšeničné, z minipivovaru v Broumech,  z díla českého sládka Martina Matušky, který je laureátem ceny Sládek roku z roku 2006 a výraznou ikonou současného českého pivovarnictví.

Celkové svrchně kvašených piv:
1. Matuška pšeničné ( Pivovar Matuška Broumy )
2. Primátor Weizenbier ( Pivovar Náchod )
3. Herold Wheat Lager ( Zámecký pivovar Herold )

Tmavé pivo roku
Kategorie tmavých piv je tradičně bez rozdílů stupňovitosti. Letošním vítěz je skutečně mimořádný speciální tmavý ležák, vysoce ceněné pivo doma i v zahraničí (a zde možná ještě více). Pivo s nádherně černou barvou a výraznou chutí pražených sladů.
Pivovar, který toto pivo produkuje, je v povědomí českých pivních fajnšmekrů znám velice dobře svými vynikajícími pivy, ale také snad jediným pivním „okapem“ v ČR. Svůj výrazný vzestup za poslední roky stvrdil i titulem Pivovar roku 2009.

Celkové pořadí tmavých piv:
1. Herold 13 (Březnice)
2. Budvar (Pivovar České Budějovice)
3. Bernard 13% černý speciál (Pivovar Bernard)

 Polotmavé pivo roku
Rovněž kategorie polotmavých piv je vyhlašována bez rozdílu stupňovitosti, přičemž do této kategorie jsou započítána i piva řezaná. Své (nejen) loňské vítězství obhájilo skutečně dlouhodobě mimořádné pivo,  plné krásné krémové pěny, lehké hořkosti a karamelové chutě a vůně, jenž skvěle evokuje pivo přímo řezané v oblíbené restauraci.
Vítězem se stává Primátor Polotmavý 13%.

Celkové pořadí polotmavých piv:
1. Primátor Polotmavý 13% ( Pivovar Náchod )
2. Démon ( Pivovar Vysoký Chlumec )
3. Skalák Rohozec ( Pivovar Rohozec )

Nealkoholické pivo roku
Doba, kdy vařilo nealkoholické pivo pouze několik málo vybraných pivovarů je již nenávratně pryč a kategorie nealkoholických piv se stala nedílnou součástí našeho vyhlášení a dnes můžeme říci že jde o kategorii nejen velmi prestižní, ale v poslední době i mediálně nejvíce sledovanou. (Pozn, Česi jsou druzí v pití nealkoholického piva na světě)
Jen zřídka se stává, aby „na bedně“ stály dva zástupci ze stejného pivovaru, v našem případě se jedná o první a třetí místo. Avšak jen zřídka se v posledních letech stává, aby to nebyl právě pivovar z Humpolce, který toto pravidlo pravidelně porušuje…  Vítězem se stává Bernard Free z Rodinného pivovaru Bernard.

Celkové pořadí nealkoholických piv:
1. Bernard Free ( Rodinný pivovar Bernard )
2. Radegast Birell ( Pivovar Radegast )
3. Bernard Free Jantar ( Rodinný pivovar Bernard )

Minipivovar roku
Sdružení přátel piva je jediným subjektem, který vyhlašuje kategorii Minipivovar roku a kdy na vítězné ocenění má i registraci na Úřadě průmyslového vlastnictví.
Neexistuje kategorie, kde je tak velký nárůst konkurence a pevně věříme, že nárůst počtu minipivovarů bude pokračovat i do blízké a daleké budoucnosti.
Letošním vítězem není úplně typický, tedy převážně restaurační minipivovar, ale jedná se o pivovárek bez vlastní restaurace, postavený ve vlastním rodinném domku s velkou láskou a péčí, dnes již zmiňovaného pana Martina Matušky, jehož duch jakoby se přenesl po jeho odchodu z Klášterního pivovaru Strahov, (který v letošním roce skončil překvapivě až čtvrtý) o několik desítek kilometrů dál do křivoklátských lesů, do vlastního pivovárku Matuška Broumy.

Celkové pořadí v kategorii Minipivovar roku:
1. Pivovar Matuška Broumy
2. Malostránský pivovar Velké Meziříčí
3. Pivovarský dvůr Chýně

 Pivovar roku
Kategorie Pivovar roku je zřejmě nejprestižnější kategorií SPP a i zde si výsledný subjekt odnese smlouvu na užívání registrované ochranné známky.
Bohužel počet průmyslových pivovarů u nás má naprosto opačný trend než v případě minipivovarů a za posledních 35 let jich bylo pouze několik málo znovuotevřeno a pouze jeden byl doslova postaven na zelené louce. Cena tak koresponduje s loňským oceněním tohoto pivovaru v kategorii Pivní počin roku, protože právě v loňském roce byl tento pivovar postaven a otevřen. Za pouhý jeden jediný rok své činnosti se pivovar dokázal velmi dobře etablovat na českém pivním trhu a kvalitu svého piva dokazuje každodenně nejen nově získanými prestižními cenami, ale i nebývalým zájmem spotřebitelů. Pivovar Chotěboř dnes vaří standardně celkem pět druhů piva a je letošním vítězem kategorie Pivovar roku.

Celkové pořadí v kategorii Pivovar roku:
1. Pivovar Chotěboř
2. Rodinný pivovar Bernard
3. Zámecký pivovar Herold

Pivní počin roku
Tato kategorie je vyhlašována nepravidelně a to pouze, uváží-li členové Pivního sněmu Sdružení přátel piva, že za právě končící rok došlo k něčemu pivně natolik významnému, že si to zaslouží i speciální ocenění.
Stejně jako v loňském roce však tuto cenu SPP i letos udělí… Avšak poprvé v historii půjde o nepivovarský subjekt, což je mimořádná událost a v které vidíme i další pozitiva do blízké budoucnosti z hlediska propagace českého piva a pivovarnictví.
Sice již v minulém roce nás vydavatelství Kartografie Praha potěšilo vydáním mapy pivovarů České republiky a něco obdobného v nedávné minulosti tu již bylo několikrát. Ale aktualizované vydání (a věříme že i vydávání) této mapy je již počin, který stojí nejen za povšimnutí, ale i ocenění, zvláště vezmeme-li v potaz kvalitu a grafické i technické zpracování této publikace.

Sládek roku
Kategorie sládek roku, se stala během několika let kdy je udílena, jednou ze skutečně nejprestižnějších a nejdůležitějších. Jedná se tak o zrcadlo, které my jako spotřebitelé nastavujeme našim sládkům, abychom tím poctili jejich píli a činnost, které si moc vážíme a kterou dělají ve prospěch nás všech a to nejen z hlediska vaření piva.
  Letošním sládkem roku je několikrát oceněný a uznávaný odborník i mezi svými kolegy, z pivovaru jehož historie je skutečně více než krátká, tedy z pivovaru Chotěboř, kde pomohl nejen k celkovému rozběhnutí zcela nové výroby (a to nejen zde), ale jistě svým umem i k úspěchu pivovaru Chotěboř všeobecně. Sládkem roku se pro letošní rok stává mistr „znovuzrození“ pivovarů, pan Oldřich Záruba.

Pan Oldřich Záruba se narodil v roce 1952 v Chotěboři. Odborná studia zahájil v Českých Budějovicích na učňovské škole, obor sladovník. Poté v Praze v letech 1971 – 1975 vystudoval Střední průmyslovou školu potravinářské technologie a po absolvování základní vojenské služby nastoupil do havlíčkobrodského pivovaru jako výrobní dělník.

V letech 1978 – 1980 působil v pivovaru v Golčově Jeníkově jako podsládek. Pak se vrátil do Havlíčkova Brodu, kde sbíral další zkušenosti na pozici sladmistra. V roce 1982 v Havlíčkově Brodě přestoupil na pozici podsládka a v roce 1989 byl povýšen na pozici sládka, kde působil až do roku 2004.

V období let 2004 – 2007 Oldřich Záruba působil v pivovaru Rakovník (Czech Brewery Rakovník, a.s.), kde měl jako sládek a hlavní technolog významný podíl na rekonstrukci pivovaru Rakovník, který byl předtím sedm let uzavřen.

V roce 2007 Oldřich Záruba začal pracovat na projektu výstavby nového pivovaru Chotěboř, kde dnes opět působí jako sládek a hlavní technolog.

Oldřich Záruba během své kariéry posbíral dlouhou řadu ocenění profesní činnosti:

1995 – Soutěž piv MNP ČR 1. místo
1998 – Zlatý pohár PIVEX 11 % pivo, Stříbrná pivní pečeť 11% pivo, 12% pivo
1999 –  Pivo ČR 1999 3. místo 11% pivo, Česká pivní pečeť 3. místo spec.pivo
2000 – Světová přehlídka piv v USA, WORLD BEER CUP 2. místo, Pivo ČR 1.místo 12% pivo světlé, 1. místo 12% pivo tmavé, 3. místo 11% pivo
2001 – Česká pivní pečeť 1. místo spec.pivo, Pivo ČR 2000 2. místo 10% pivo, 2. místo 11% pivo, Cena sládků speciál 1. místo
2003 – Dočesná Žatec 3. místo 12% pivo sv., 3. místo 11% pivo
2005 – Bronzová pivní pečeť 10% pivo tm.
2006 – Mezinárodní výstava v Soči zlatá medaile 12% pivo světlé, zlatá medaile 12% pivo tmavé, Velký moskevský festival piva zlatá medaile 12% pivo tmavé, zlatá medaile – nejlepší dovozové pivo, zlatá medaile – nejlepší novinka
2007 – Velký moskevský festival piva zlatá medaile, polotmavé výčepní pivo, zlatá medaile – nejlepší dovozové pivo, Pivo České republiky bronzová medaile tmavý ležák, Mezinárodní výstava v Soči zlatá medaile, polotmavé výčepní pivo

DALŠÍ INFORMACE A STATISTIKY K VYHLÁŠENÍ NAJDETE ZDE!!!