2017

———
———
Parlamentní listy:

Vy jste se objevil na akci, kde prezident Liberlandu Vítek Jedlička prezentoval pivo Liberbeer. Proč? Sdílíte některé jeho politické názory? Jste proti členství v Evropské unii?

Akci „Na pivo s prezidentem“ – tak se akce oficiálně jmenovala – jsem navštívil, neboť jsem byl pořadateli požádán, abych zhodnotil před novináři představované nové pivo, Liberbeer. Tato akce mne ale zajímala i z hlediska samotného Liberlandu, prezentovaného na místě panem Vítkem Jedličkou a panem Janem Purkrábkem. Nebyl bohužel čas a prostor bavit se o všech současných tématech, ale určitě nás spojuje víra ve svobodný stát, kde jeden zákaz nenásleduje předchozí a člověk není omezován stále novými nesmyslnými příkazy, vyhláškami, regulacemi a kdy mne není podsouván jeden jediný „správný“ názor, tak jako se to děje v současné ČR, resp. zejména v celé EU. Osobně nejsem a nikdy jsem nebyl příznivcem Evropské unie, negativa jsem spatřoval již na začátku devadesátých let, což jsem vyjádřil i v některých mých článcích. Bohužel jednostranná propaganda v médiích zabránila jakékoliv otevřené diskuzi a referendum tak výrazně poznamenala. Věřím, že dnes by referendum dopadlo zcela jinak. Jenže opakovaná referenda o EU jsou nepřípustná ;) , opakovat se mohou/mohla – jen ty se „špatným“ rozhodnutím ( Dánsko, Irsko… ).

V čem podle vás EU poškozuje naše svobody a neprospívá České republice? Vyplatilo by se nám nebýt v EU?

Myslím, že Evropská unie měla zůstat v mantinelech EHS, proti takovému společenství by mohl málokdo cokoliv namítnout. Tedy společenství svébytných států s volným obchodem, vzájemně spolupracující nejen v ekonomické rovině. Nikoliv však s jednotnou měnou a neexistujícími hranicemi. Což platilo z hlediska možných rizik pašování zboží, drog, zbraní ale i lidí před pár lety a dnes o to více.

Dnes má EU (s ohromným deficitem skutečné demokracie) tendenci rozhodovat naprosto o všem a různými omezeními, směrnicemi, nařízeními se o to patřičně snaží. Směřujeme k tomu, že nám bude určeno (samozřejmě v rámci „jen a jen dobrého úmyslu“) k tomu, co smíme jíst, pít, kolik, co smíme dělat (či spíše co vše nesmíme dělat) a hlavně co si máme myslet. Pozvolnými krůčky plujeme do totality, kterou mnozí z nás zažili, a proto se mi současný stav příčí i se svou veškerou mediální propagandou v lecčems shodnou, před rokem 1989.

Nejsem ekonom, abych dokázal spočítat všechny peněžní přínosy od EU a naopak její mínusy. Osobně si však myslím, že forma rozdělovaní europeněz prostřednictvím dotací (často zcela absurdních a na absurdní projekty) je spíše zejména velkou příležitostí pro jisté jedince, jak si přilepšit.

Nicméně jsou věci, které se penězi zaplatit nedají. Svoboda a bezpečí. Z těchto důvodů budu odmítat EU dokonce i v případě, kdyby každému z nás dotovala výplatu třeba sto tisíc korun měsíčně. Protože jsou důležitější věci pro budoucnost národa a našich dětí. Otázka je, kolik lidí by odvolalo, když se nechá „uplatit“ daleko levněji.

Nechtějte tedy po mne (euroskeptikovi) vědět, zda se nám vyplatí nebýt v EU. Výsledek je jasný. ;)

Jak je to z hlediska EU a regulace piva? Pamatuji si, že před mnoha lety Vlastimil Tlustý vetoval návrh směrnice která měla zvýhodnit vinaře před pivovarníky…

V EU je poměrně silná komise pro zdraví a ochranu spotřebitele ( DG SANCO ), která se samozřejmě snaží (opět jen a jen pro naše dobro) omezovat nás ve všem co máme ( my prostí, hloupí a obyčejní lidé ) rádi. Nezajímá je nějaká svobodná volba každého jednotlivce, aby si svůj život prožil jak uzná za vhodné, ale řeší (s nadsázkou) aby bůček nebyl moc tučný, pivo moc alkoholické a naopak pomeranč měl ještě více vítamínů.

Tato komise představila v roce 2006 poměrně tvrdý plán boje proti alkoholu (všeobecně), který měl omezit zásadně reklamu, zvýšit spotřební daně, zavést pouze licencované obchody s alkoholem s jasně danou otevírací dobou, zvýšit věkový limit pro alkohol v zemích, kde je povolen od 16i let a zavést varování na etiketách. Nakonec sice z těchto návrhů sešlo, ale nemyslete si, že protialkoholní lobby usnula. Některé její návrhy se pomalu prosazují sami na národních úrovních, kdy si ani lahev piva třeba po desáté hodině nekoupíte např. ve Slovinsku. Omezení prodeje alkoholu (všeobecně) koneckonců chystá na některých místech i Praha a o tom, že si na vánočních trzích dnes nejen v hlavním městě od roku 2012 punč ani grog nekoupíte, jistě všichni vědí. Absurdní je i zákaz prodeje piva v automatech – víceméně šlo o jeden jediný v ČR (který byl samozřejmě na čtečku OP) a kde jinde toto – byť v omezené míře – naleznete(např. Rakousko).

A v hlavách některých úředníků (jak víme od našich partnerů převážně z anglické CAMRA) se ohledně piva honí nápady, jako že pivo fajn, ale tak jedno, dvě už jsou skoro moc a tři a více jsou nepřístupná. Ohledně alkoholu všeobecně se pak už objevili i sice ojedinělé – ale přesto názory, že by etikety mohli mít podobné grafické zpracování jako obrázky na cigaretách. Je to sice hořký humor, ale např. představa dobré lahve whisky s obrázkem cirhózy jater jako dárek pro kamaráda je poněkud absurdní… J

Tehdejší ministr financí, pan Vlastimil Tlustý za ČR jako jediný vetoval v Bruselu v roce 2006 návrh EU o zvýšení spotřební daně na pivo a hlavně jejího pravidelného ročního navyšování, čímž tato jednání naštěstí zablokoval. Vzpomínám, že říkal – že my Češi věříme, že pivo je součástí jídla. A měl a má pravdu. Byl to poslední ministr ve vládě, který pro pivo skutečně něco udělal. On ten návrh EU byl samozřejmě absurdní, protože ze zvyšování spotřební daně byly vyjmuty vína, za která stejně spotřební daň není odváděna vůbec žádná. Bohužel vinařská lobby je nesmírně silná (nejen v Evropě, ale i u nás). A tak místo aby byla odváděna daň z jakéhokoliv alkoholu, odvádí se spotřební daň. Ovšem jen u piva a tvrdého alkoholu (a šumivého vína). Vinaři tak mají nejen daňové zvýhodnění oproti pivovarníkům, ale i další naprosto nelogická zvýhodnění a dokonce i přímou státní podporu, kdy stát přispěje vinařům stejnou částkou, kterou oni sami vyberou do vinařského fondu. Na to, že se nazýváme pivařskou zemí – vlastně smutné. Tím nechci útočit na výrobce vína, ale narážím na nepoměry v zákonech – ale to je na samostatnou kapitolu.

V každém případě – vrátím-li se k pivu, spotřební daň na pivo se stejně zvýšila (v roce 2009 v rámci úsporného „Janotova“ balíčku) a přes původní slib, že jde o zvýšení pouze na dva roky, zůstala do dneška. (A hádejte, kdy dojde k jejímu snížení)… ;)

Pokud jde o alkohol, nelze nezmínit problematiku islámu. V Británii už pobíhají „šáría hlídky“, které Britům v islámských oblastech Británie zakazují pít alkohol…

Samozřejmě tyto skutečnosti v jistých místech registruji a nejde jen o Británii. A přesto že jde o „hlídky“ s nulovou legislativní pravomocí a nejde o běžnou situaci, je smutné, že se toto děje a že jsou v právní zemi místa, kde není člověk svobodný, tak jak by měl být. Je na lidech a státu, co vše je schopen tolerovat… ;(

Nicméně – ačkoliv se to mezi muslimy „nesmí“, plno z nich samozřejmě alkohol pije s klasickým oddůvodněním, „že sem Alláh nevidí“. Je to sice lehce úsměvný paradox, přičemž věřím, že takovýto člověk vnímá víru s odstupem a soudně a poté co ochutnal pivo, raději si příště dá zas doušek lahodného nápoje, než 72 panen v nebi. J

Co podle vás pivo znamená pro české národní a evropské civilizační a kulturní dědictví? Svatý Václav je patronem sládků…

Pivo je samozřejmě nedílnou součástí našich i evropských dějin. Hlavně nedílnou součástí našeho života a samozřejmě i stravování. Přeci jen, ve středověku bylo zdravější pít uvařené pivo, plné důležitých látek a energie pro tělo, než nepřevařenou vodu. O těsném propojení našeho národa a piva svědčí nekonečný proud říkanek, pořekadel, článků, knih i filmů, vzdávající holt našemu národnímu nápoji. O historii piva na území Čech a Moravy bychom mohli mluvit dlouho, ale je to spíše na článek pro jiný typ serveru.

Patronem českých sládků a také piva je skutečně Svatý Václav a to od dob krále Karla IV ( zřejmě od roku 1360), kdy Karel IV s družinou v bouři nečekaně zastavil v Dlouhé ulici v Praze v pivovaru U hrubého muže a měl možnost ochutnat nejen jeho piva, ale i vidět celý proces vaření, jenž ho zaujal a od té doby pivovarnictví povýšil na úroveň vinařství a pivovarníci též dostali svého patrona. Samozřejmě piva blížící se našim dnešním chutím se začala vyrábět až mnohem mnohem později. ;)

Co říkáte zákazu kouření v hospodách?

Je to samozřejmě nesmysl. Je to opět další z příkladů pokrytectví některých „dobroserů“ jak rád říká senátor Kubera   a další z příkladů omezování svobody a svobody podnikání. A to říkám jako celoživotní nekuřák, který nikdy neměl zapálenou cigaretu v puse a samozřejmě vím, že k dobrému pivu cigareta skutečně nepatří. Je ale přeci věcí každého podnikatele, zda chce mít podnik kuřácký, či nekuřácký a musí vyhodnotit, co je pro něj výhodné. A na výběr mají nejen návštěvníci (zda takovýto podnik navštívit, či ne), ale i zaměstnanci. Ví, že jdou do „rizikového“ prostředí, stejně jako pracovníci v dolech, na rentgenu, v sálech s elektromagnetickým zářením apod. Mimochodem stejně absurdní jsou snahy (částečně již úspěšné) zakázat prodej o svátcích. Opět zbytečné omezení podnikatelů a firem ze strany státu se zoufalým oddůvodněním, že je přeci nemorální dělat o svátcích a nocích. A co ostatní? Pracovníci v dopravě, zdravotnictví, policisté, hasiči, plynaři, obsluha pump, televize, rádií apod. Všude tam, kde se dělá nepřetržitě? Tam to tedy nevadí? Sám dělám v nonstop provozu a proto mne podobné úvahy některých „pseudoochránců“ zaměstnanců iritují.

Jen dotatek ke kouření – samozřejmě by mělo platit jako kdysi, že v době obědů se nekouří.

Hodně se hovoří o takzvaných europivech… Lze to klást tak, že nadnárodní korporace v cizích rukou vaří hnusná europiva a české minipivovary dobrá piva? Kolik produkce je vůbec v českých rukou?

Určitě se takto vyjádřit nedá. V rámci celosvětového boomu minipivovarů a jejich oblibě se museli i ti největší hráči přizpůsobovat poptávce a celá řada velkých pivovarů též dokáže vyprodukovat zajímavá a dobrá piva. Všeobecně sice jejich piva (zcela logicky k objemu jejich výroby) nebývají ty nejzajímavější, ale pivo je buď dobré a nebo není a na velikosti pivovaru (ani jeho vlastnících) tak plně nezáleží. A ač jsem sám mnohaletým příznivcem piv z malých pivovarů, bohužel je zde trend i přesně opačný, že v rámci ohromného množství v této skupině – se najde i plno pivovarů, které rozhodně nedělají nejlepší pivo, diplomaticky řečeno. Je to způsobeno třeba nezkušeným sládkem, špatným skladováním či prostě jen přístupem lidí, kteří to pivo prostě nemají v srdci a je to pro ně „pouhá“ obživa. A pivo jako „živý“ nápoj se takto dělat nedá. Také máte třeba automechanika (aniž bych srovnával   profese), který je machr a opraví Vám auto se zárukou na mnoho let, poradí, objeví jiné závady apod. a pak je automechanik, který tedy tu Vaši závadu tak nějak opraví, hlavně ať už je to hotové….

Jak je na tom české pivovarnictví a české pivo

Já si myslím, že výsledky hovoří za vše. Kdybychom měli špatná piva, nikdy by se tolik piva u nás nevypilo. Mimochodem dovolte mi noticku a odbočku. Je to něco z toho, že se dnes bojíme říkat na rovinu jak věci jsou. Když u nás novinářům představuje Český svaz pivovarů a sladoven statistiky kolik se u nás vypije ročně piva – vždy to jakoby „omlouvá“ tím, že tato statistika je zkreslená konzumací od turistů. To je jistě pravda, jenže to samé množství piva zase vypijí Češi na dovolených a projevuje se to zejména v Chorvatsku, kam ročně vycestuje skoro milion Čechů a kterému zase my pomáháme k tomu, že v celkové spotřebě na hlavu je Chorvatsko v první desítce. ;) A to není typická pivovarská země. ;)

Nicméně české pivovarnictví prošlo za posledních dvacet let bouřlivým vývojem, od zavírání průmyslových pivovarů nadnárodními vlastníky až po boom minipivovarů, pivní rozmanitost stylů, rozmach pivních barů, zájem o moderované degustace, vaření si piva doma apod. až po znovuotevírání pivovarských průmyslových pivovarů dávno zavřených. Nicméně nakonec stejně zjistíte, zejména po mnoha návštěvách světoznámých degustačních festivalů (jako je např. Zythos apod,.), že klasický český ležák je pro žízeň stejně nenahraditelný.. ;)

Co si myslíte o názoru, že pití alkoholu a piva škodí zdraví a podporuje alkoholismus? Nemůže časem ze strany socialistů a zastánců multikulturalismu přijít zákaz alkoholu? Jak z lásky k regulacím, tak z lásky k islámu?

Tak jako u všeho platí – vše s mírou. Lidskému zdraví škodí leccos, s nadsázkou bych řekl, že nejvíce pak činnost politiků, kteří si myslí, že všemu rozumí a chtějí své „dobroserství“ přenést na všechny a za každou cenu. Je to otázka spíše na doktory, ale mám plno vědeckých studií, které se médiím samozřejmě špatně prezentují, že pití alkoholu je zdravé, a to dokonce nad běžně uváděnou míru. Na druhou stranu – skutečně nadměrná konzumace alkoholu (zejména pak tvrdého) určitě není věc, která by se dala doporučit. Nicméně nezáleží jen na konzumaci, ale též na spoustě faktorů okolo, na životní styl jedince, prostředí apod. Je to stejné, jako se hádat, zda vegetariáni jsou zdravější, či spíše více nemocní. Co já vím, jak kdo a jak u koho. A stejné je to s konzumací alkoholu. (nikoliv nezřízenou).

Samozřejmě časem ze strany socialistů může vypadnout jakýkoliv zákaz. Na to bývají socialisté všech zemí specialisté. A přestože salámovou metodou se postupně ukrajuje, musím říct – a zaklepat to – k zákazu alkoholu a natož piva v České republice je ještě daleko. Dokonce si myslím, že k tomu nikdy nedojde. Protože jestli by něco českou povahu skutečně naštvalo, pak zákaz piva. A ví to i ti nejsocialističtější socialisté tam nahoře, a protože si vláda jistě žádnou revoluci nepřeje, takový krok neudělá ani dnes, ani zítra. A i ti multikulturalisté si rádi pivo dají (znám je;) ).

PS: je možné, až ho jednou zakážou ve státech na západě od nás (samozřejmě demokraticky – prostou většinou), že pak budeme tou skutečně největší pivní velmocí na světě… J

Mimochodem, v rámci boje proti alkoholismu, chceme prosadit ve spolupráci s doktory, psychology a legislativci napříč politickým spektrem návrh zákona o snížení věkové hranice pro konzumaci nízkoalkoholických nápojů na 16let, tak – jak je běžné v západní Evropě. Podmíněné by to bylo konzumací v restauračním zařízení, kde by byla mládež pod společenským dohledem (nákup v běžném obchodě by byl dále zakázán) a restauracím by to mohlo i mírně zvýšit tržby (po všech těch ranách, které poslední dobou schytali).

Jak dnes pije mládež? Koupí si (někdo jim) láhev vodky a to skutečně není alkohol, který by byl v šestnácti letech jako vhodný. Naopak nízkoalkoholické nápoje jako pivo jsou vhodným společenským nápojem – a stejně jako řídit auto se nenaučíme tím, že je nám osmnáct, stejně tak se nenaučíme střídmě pít tím, že překonáme nějakou věkovou hranici.

Vždyť pane redaktore – všichni jsme většinou již v 16i letech pivo občas pili a stejně tak ho legálně v šestnácti pijí v sousedním Rakousku a Německu. A má snad někdo pocit, že by třeba naši sousedé byli hloupější, méně výkonní, či větší alkoholici, nebo jejich větší počet? Samozřejmě je to nesmysl.

Pan Bernard popudil feministky. Co si myslíte o jeho „sexistických“ reklamách?

Pan Bernard je člověk, kterého si moc vážím. Přestože není pivovarský – učinil pro české pivo a pivovary zřejmě nejvíc, co kdy. V devadesátých letech v Parlamentu prosadil diferenciovanou spotřební daň – dle výstavu a tímto krokem zachránil některé pivovary před uzavřením a nátlakem velkých nadnárodních skupin. Vedle toho je pan Bernard skvělý obchodník a člověk s ohromným charisma, kterého neváhá využít pro svůj pivovar, kterému dal a dává i svou tvář. Je to též člověk, který jde vždy vlastní cestou a nebojí se jít proti proudu. Neustoupil před mnoha lety před nátlakem některých aktivistů, kteří požadovali (a leckde toho i dosáhli) zrušení soutěží v pití na čas na pivních festivalech (byť i já raději mám nesilové pivní disciplíny a tedy spíše degustační soutěže) a stejně tak věřím, že neustoupí novodobým profesionálním a stále se opakujícím aktivistům, hledající sexismus za každou cenu a všude. Sexistické reklamy – ať se to feministkám líbí, či ne – jsou prostě pěkné a zabírají. Oboustranně. Spojení jakéhokoliv produktu s pěknou dívkou či opačně svalnatým chlapem – jistě své body přinese. Takováto reklama samozřejmě nesmí být vulgární a sprostá, ale jen náznaková, ale co je to za dobu, že nemůže být na reklamě prostě pěkná žena, či chlap – podle toho, pro koho je výrobek určen.

Je potřeba všeobecně, aby se lidé naučili říkat věci jak jsou a nebalily je do nesmyslných klišé, divných slovních spojení a nebáli se je říkat. Kdykoliv a kdekoliv. Budeme-li to dělat všichni – bude svět zase v pořádku a zůstane v pořádku a to jistě v této zemi všichni chceme. A slova všelijakých těch genderových a feministických aktivistů a aktivistek postupně v záplavě přímých slov postupně ztratí na významu.