České pivo na Rapa Nui se jmenuje Pivo Iorana

Praha, 25. února 2004 – České pivo, vyrobené z českých surovin v českém minipivovaře, čepované pod názvem Pivo Iorana – Original Czech Beer Lager je od konce loňského roku k dispozici obyvatelům a návštěvníkům Velikonočního ostrova v Polynésii. Přičinil se o to Výzkumný ústav pivovarský a sladařský, a. s., v Praze (VÚPS), který na doporučení Českého svazu pivovarů a sladoven nabídl technologii a suroviny pro výrobu piva chilskému partnerovi a v soutěži zvítězil. České pivo se na ostrově, který patří Chile a je pro své jedinečné sochy a petroglyfy prohlášen součástí Světového kulturního a přírodního dědictví UNESCO, vyrábí z mladinových koncentrátů pro výrobu piva, které jsou patentově chráněny. VÚPS dále dodal komplexní technické a technologické zázemí minipivovaru s kapacitou 300 hl piva ročně. Minipivovar byl v jednom z nejluxusnějších hotelů na ostrově Rapa Nui, jak se Velikonoční ostrov nazývá v místním jazyce, uveden do provozu expertem VÚPS v Praze Ing. Tomášem Zoufalým. Iorana pak v tamějším jazyce znamená univerzální pozdrav.

„Instalace technologie, uvádění minipivovaru do provozu, spolupráce s domorodci i potvrzení si kvality mladinového koncentrátu nebylo vzhledem ke klimatickým, geografickým, historickým i ryze specifickým podmínkám jednoduché, ale zdařilo se,“ řekl Ing. Tomáš Zoufalý, který také místní personál zaškolil a učil správně české pivo čepovat. „A čepované české pivo místním i turistům chutnalo od prvního okamžiku,“ dodal Tomáš Zoufalý.

„Oblast Polynésie byla prakticky posledním místem na světě, kde doposud české pivo chybělo,“ uvedl Ing. Jan Veselý, předseda Českého svazu pivovarů a sladoven. „Dva roky jednání a instalace minipivovaru potvrzuje světovou odbornost českých pivovarských a sladařských specialistů a nepochybně napomáhá věhlasu českého piva,“ doplnil Jan Veselý.

 Mladinový koncentrát (nepřesně nazývaný „pivo v prášku“) je fyzikálními metodami speciálně zahuštěná ochmelená mladina ve formě nažloutlého prášku. Vyrábí se z vybraných sladů, nejčastěji původem ze sladovnických ječmenů z pěstebních oblastí Moravy, dále ze světoznámého chmele žateckého poloraného červeňáku a české vody. Technologie je typická pro český typ piv – jedná se o dvourmutový dekokční varní postup, tedy stejný způsob, jakým se vyrábějí nejkvalitnější piva u nás.

Obdobný minipivovar včetně českých mladinových koncentrátů byl VÚPS v minulosti uveden do provozu již v řadě zemí, např. v Austrálii v Sydney měsíc před Olympijskými hrami, v Japonsku, kanadském Torontu, v Kazachstánu, dále v některých zemích Asie a východní Evropy. Zatím nejnovějším přírůstkem je v minulých dnech instalovaný minipivovar ve Vietnamu.

minipivovar

Více informací a další fotografie naleznete na internetových stránkách Českého svazu pivovarů a sladoven www.cspas.cz.