Pivní turistické stezky – pivní turistika jako marketingový nástroj malých pivovarů

Praha/Černá Hora 17. září 2003 – Významný marketingový nástroj, který doplňuje řadu již existujících marketingových aktivit, představují pivní turistické stezky. Pomocí nich si jednotlivé pivovary vytvářejí a rozšiřují okruh vyznavačů konkrétní značky piva nebo i ozřejmují jména výrobce, jednotlivých pivovarů. Projekty pivních turistických stezek iniciují pivovary, jejich realizace je však velmi často spojena s úzkou spoluprací s místními úřady a v některých případech i existujícími nebo připravujícími se zařízeními v cestovním ruchu, jako jsou např. ubytovací zařízení, turistické zajímavosti apod. Stezky však nejsou určeny pouze českým turistům. Snahou je nabídnout je i zahraničním cestovním kancelářím, které tak mohou obohatit zaměření svých tras a v řadě případů nabídnout svým zákazníkům nová, zajímavá místa. Turisté, především z Rakouska, Polska a SRN, často již navštívili Prahu a další centra cestovního ruchu a hledají další zajímavá místa. Právě pivovary mohou a také začínají nabízet návštěvy pivovarů spojené s ochutnávkou piva, zajímavou, často krajovou gastronomii a v řadě případů je program obohacen o návštěvu kulturních programů.

„Pivní stezky nebudou pro pivovary záchranným pásem, ale představují jeden z projektů podporujících povědomí o značce piva a jméně jeho výrobce a mohou ovlivňovat zákazníka, který pro něj nový druh piva objeví a třeba si jej začne kupovat,“ říká Ing. Jiří Fusek, prezident Českého svazu malých nezávislých pivovarů. „A cestovní ruch může, a nepochybuji že bude, velmi významným prvkem pozitivně ovlivňující ekonomiku a zaměstnanost v řadě regionů. Navíc, pivo a kultura právě na českém příkladě ukazuje, že to jde dohromady a máme se čím chlubit,“ dodal Jiří Fusek.

Řada pivovarů již s uskutečňováním pivních stezek začala. Mnohé pivovary již mají vybudované dokonalé zázemí pro turistiku. V Chodové Plané můžete po prohlídce pivovaru navštívit krásnou restauraci ve skále, která je vybudována ve starých granitových sklepech. V Náchodě je možné si prohlédnout pivovar a posedět ve stylovém prostředí vagónu z první republiky. Pivovar Černá Hora vypracoval projekt na revitalizaci staré sladovny na polyfunkční centrum služeb a získal finanční dotaci z programu SAPARD z EU. V prostředí sladovny teď lze navštívit venkovní a vnitřní restauraci, pronajmout si lovecký salónek na oslavu či školení, zahrát si bowling, zajít si do fitcentra, na masáž, do solária a sauny. Večer můžete zhlédnout divadelní představení na krásném venkovním podiu. Při návštěvě krásného historického města Poličky je možné si objednat prohlídku pivovaru z roku 1865 spojenou s ochutnávkou nefiltrovaného piva a ubytovat se přímo proti novogotickému kostelu Sv. Jakuba v centru na náměstí v hotelu Pivovar. Ve věži kostela se v rodině pověžného narodil v r. 1890 Bohuslav Martinů, světoznámý skladatel, který své inspirace nacházel často právě v poličském pivu. Při návštěvě hlavního města jistě každý turista zajde do vyhlášené restaurace a pivovaru U Fleků, kde kromě prohlídky výrobní části zaujme návštěva pivovarského muzea. V jižních Čechách si jistě každý zamiluje historické město Český Krumlov, kde se vedle náměstí nachází pivovar. Po jeho prohlídce mnohý návštěvník ochutná gastronomické speciality v Pivovarské restauraci. V podhůří Krkonoš se stala oblíbeným ubytovacím zařízení Pivovarská bašta ve Vrchlabí a přímo v restauraci je minipivovar. Obdobné je tomu i v severomoravském Rýmařově. I ostatní členové svazu mají připravené podmínky pro turistiku nebo intenzivně v rámci svých možností budují a postupně s nimi budou seznamovat veřejnost.

Další informace naleznete na internetových stránkách Českého svazu malých nezávislých pivovarů www.csmnp.cz.