Ochutnejte Svijanského fandu

 Pivovar Svijany představil novinku ve svém portfoliu – řezanou nefiltrovanou jedenáctku. Pivo prodávané pod názvem Svijanský fanda vzniklo původně jako dárek k významnému životnímu jubileu Františkovi Horákovi, několikanásobnému zachránci a dlouholetému řediteli pivovaru.

„Původním záměrem bylo překvapit našeho patriota a největšího fanouška Františka Horáka netradičním dárkem k jeho sedmdesátým narozeninám. Pivo mu chutnalo, takže jsme ho otestovali na několika dalších akcích a ohlasy nás přesvědčily, abychom ho do sortimentu zařadili natrvalo,“ říká sládek Pivovaru Svijany Petr Menšík. Fanda je nefiltrovaná řezaná jedenáctka nesoucí jasný rukopis Pivovaru Svijany – je nepasterizovaná, s nezaměnitelnou chutí, vyrobena podle tradičních postupů. V současné době mohou pivo ochutnávat fandové svijanského piva v několika desítkách českých a moravských hospod, jejichž počet stále roste, mimo jiné třeba v pražské restauraci Na Rokytce nebo v liberecké vinárně U kudrnáče. 

František Horák je významným představitelem svijanského pivovaru, svůj osud s ním spojil už v roce 1957. V průběhu několika let ho dvakrát zachránil před uzavřením a dlouhodobě se zasazoval o jeho popularitu a kvalitu produktů. V letošním roce byl pan Horák za svou dlouholetou práci oceněn také Českým svazem pivovarů a sladoven, který jej uvedl do Síně slávy českého pivovarství a sladařství.

 Pivovaru Svijany se v poslední době daří přesvědčovat stále více spotřebitelů o svých kvalitách. Svědčí o tom nejen počet restauračních zařízení, která mají zájem toto stále ještě tradičně vyráběné pivo čepovat, ale také řada ocenění. Z posledních můžeme jmenovat úspěch Svijanského Rytíře 12% označeného za dvanáctku roku v anketě Sdružení přátel piva.

Více informací o pivovaru naleznete na: www.pivovarsvijany.cz nebo www.facebook.com/svijany.

svijansky_fanda