Budějovický Budvar používá Chráněná zeměpisná označení již 10 let

V těchto dnech uplynulo již 10 let od doby, kdy pivovar Budějovický Budvar začal používat dvě Chráněná zeměpisná označení (dále jen CHZO) „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“. Pivo značky Budweiser Budvar se tím zařadilo do prestižní společnosti tradičních evropských specialit. Označení CHZO dává zákazníkům garanci, že jimi zakoupený produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby.


České Budějovice, 5. června 2014 – Pivovar Budějovický Budvar pokračuje od svého založení ve slavné tradici výroby piva, které se od středověku vařilo ve městě České Budějovice (Budweis) a označovalo se podle místa svého původu prostě jako „Budweiser Bier“. Pivovar se snaží zachovat originalitu českobudějovického piva i jeho tradiční výrobní postup a předat toto bohatství příštím generacím.

Před 10 lety – 1. května 2004 – získala piva značky Budweiser Budvar právo užívat loga Chráněné zeměpisné označení (CHZO) „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“. Zařadila se tím do exkluzivního klubu tradičních evropských specialit, jakými jsou mimo jiné parmská šunka nebo sýr parmezán. CHZO „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“ se zároveň stala prvními označeními tohoto druhu, které získaly potravinářské výrobky z nově přistoupivších členů EU v roce 2004 ve střední a východní Evropě. Budějovický Budvar své zkušenosti z procesu registrace později poskytl i Českému svazu pivovarů a sladoven při získání CHZO „České pivo“. Podmínky CHZO „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“ jsou přísnější než v případě CHZO „České pivo“.

„Výroba piva s označením CHZO je naším dobrovolným závazkem ke spotřebitelům a zároveň garancí kvality, která jde vysoko nad zákonný rámec. Orgány státní správy kontrolují zdravotní nezávadnost produktů nebo shodu jejich složení s informacemi na obalu, ale primárně nezkoumají kvalitu, jak je chápána běžnými spotřebiteli. Kvalitu z pohledu konzumenta zásadním způsobem řeší právě CHZO,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.

CHZO dává zákazníkům jistotu, že produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby. Proto nepřipadá v úvahu licenční výroba a zákazníci na celém světě mají jistotu, že pivo označené jako CHZO „Českobudějovické pivo“ (případně „Budějovické pivo“) nebo není levnou napodobeninou a bylo uvařeno v Českých Budějovicích. „Díky našim originálním postupům, specifickým výrobním podmínkám a produkci pouze v našem pivovaru máme celý proces bezprostředně pod kontrolou a zaručujeme tak, na rozdíl od licenčních výrobců, neměnnou a vysokou kvalitu našeho piva. Náš zákazník kdekoliv na světě má jistotu, že si zakoupil originální produkt, nikoliv napodobeninu,“ dodává Adam Brož.

Podmínky pro udělení CHZO „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“ jsou velmi přísné. K výrobě piva s tímto označením musí být přesně dodržen technologický postup, místo výroby a mohou se používat jen přesně definované suroviny. Při výrobě piva označovaného CHZO „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“ tedy nepřipadá v úvahu použití například rýže nebo dalších přísad a aditiv typu chmelových extraktů. Dodržování všech předepsaných parametrů pro CHZO průběžně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Suroviny používané pro výrobu CHZO „Českobudějovické pivo“

Voda: čerpá se výlučně z artéských studní, které jsou hluboké přes 300 metrů a zasahují až do třetihorního podloží Českobudějovické pánve. Voda z artéských studní je tak čistá, že před použitím pro výrobu piva nevyžaduje žádnou úpravu. Její čistota odpovídá nejpřísnějším kritériím stanoveným pro kojeneckou vodu. Složení mikroprvků v této vodě má značný podíl na typickém a nenapodobitelném chuťovém profilu vyráběného piva.

Slad: může pocházet pouze z ječmene vypěstovaného v geograficky přesně vymezené oblasti Moravy, který splňuje vysoká kritéria kvality a pochází výhradně ze tří českých odrůd sladovnického ječmene.

Chmel: při výrobě lze použít jen odrůdu Žatecký poloraný červeňák, nakupovaný a dávkovaný výlučně ve formě lisovaného hlávkového chmele (nikoliv pelet nebo extraktů). Chmel musí být pěstován ve vymezených katastrálních územích pouhých 14 obcí v žatecké chmelařské oblasti.

Kvasinky: výhradně kmen kvasinek spodního kvašení (Saccharomyces pastorianus), který byl izolován počátkem 20. století přímo v pivovaru Budějovický Budvar. Vlastnosti kvasinek dávají budějovickému pivu charakteristickou vůni a chuť.

Pivo značky Budweiser Budvar v sobě spojuje specifické geografické podmínky Českých Budějovic, pivovarský fortel, po staletí předávané zkušenosti místních lidí, pečlivě dodržovaný výrobní postup a nejkvalitnější suroviny. To vše společně vytváří jeho nezaměnitelnou chuť s jemnou hořkostí, kterou oceňují zákazníci na celém světě.

Označení původu v Evropské unii a v ČR

Evropská unie věnuje velkou pozornost ochraně tradičních lokálních potravin. Systém zahrnuje 3 kategorie: Chráněně zeměpisné označení (CHZO), Chráněné označení původu (CHOP) a Zaručená tradiční specialita (ZTS). V současné době je v Evropské unii evidováno 1227 označení původu. V roce 2004 bylo takových označení jen asi 600. Nejvíce označení původu patří Itálii (264) a Francii (212). Pro pivo je registrováno 26 označení původu, z toho devět v Německu, devět v České republice

V těchto dnech uplynulo již 10 let od doby, kdy pivovar Budějovický Budvar začal používat dvě Chráněná zeměpisná označení (dále jen CHZO) „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“. Pivo značky Budweiser Budvar se tím zařadilo do prestižní společnosti tradičních evropských specialit. Označení CHZO dává zákazníkům garanci, že jimi zakoupený produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby.
České Budějovice, 5. června 2014 – Pivovar Budějovický Budvar pokračuje od svého založení ve slavné tradici výroby piva, které se od středověku vařilo ve městě České Budějovice (Budweis) a označovalo se podle místa svého původu prostě jako „Budweiser Bier“. Pivovar se snaží zachovat originalitu českobudějovického piva i jeho tradiční výrobní postup a předat toto bohatství příštím generacím.
Před 10 lety – 1. května 2004 – získala piva značky Budweiser Budvar právo užívat loga Chráněné zeměpisné označení (CHZO) „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“. Zařadila se tím do exkluzivního klubu tradičních evropských specialit, jakými jsou mimo jiné parmská šunka nebo sýr parmezán. CHZO „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“ se zároveň stala prvními označeními tohoto druhu, které získaly potravinářské výrobky z nově přistoupivších členů EU v roce 2004 ve střední a východní Evropě. Budějovický Budvar své zkušenosti z procesu registrace později poskytl i Českému svazu pivovarů a sladoven při získání CHZO „České pivo“. Podmínky CHZO „Českobudějovické pivo“ a „Budějovické pivo“ jsou přísnější než v případě CHZO „České pivo“.
„Výroba piva s označením CHZO je naším dobrovolným závazkem ke spotřebitelům a zároveň garancí kvality, která jde vysoko nad zákonný rámec. Orgány státní správy kontrolují zdravotní nezávadnost produktů nebo shodu jejich složení s informacemi na obalu, ale primárně nezkoumají kvalitu, jak je chápána běžnými spotřebiteli. Kvalitu z pohledu konzumenta zásadním způsobem řeší právě CHZO,“ říká Ing. Adam Brož, Ph.D., sládek Budějovického Budvaru.
CHZO dává zákazníkům jistotu, že produkt byl vyroben předepsaným způsobem, z přesně definovaných surovin a v jednoznačně určeném místě výroby. Proto nepřipadá v úvahu licenční výroba a zákazníci na celém světě mají jistotu, že pivo označené jako CHZO „Českobudějovické pivo“ (případně „Budějovické pivo“) nebo není levnou napodobeninou a bylo uvařeno v Českých Budějovicích. „Díky našim originálním postupům, specifickým výrobním podmínkám a produkci pouze v našem pivovaru máme celý proces bezprostředně pod kontrolou a zaručujeme tak, na rozdíl od licenčních výrobců, neměnnou a vysokou kvalitu našeho piva. Náš zákazník kdekoliv na světě má jistotu, že si zakoupil originální produkt, nikoliv napodobeninu,“ dodává Adam Brož.
Podmínky pro udělení CHZO „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“ jsou velmi přísné. K výrobě piva s tímto označením musí být přesně dodržen technologický postup, místo výroby a mohou se používat jen přesně definované suroviny. Při výrobě piva označovaného CHZO „Českobudějovické pivo“ nebo „Budějovické pivo“ tedy nepřipadá v úvahu použití například rýže nebo dalších přísad a aditiv typu chmelových extraktů. Dodržování všech předepsaných parametrů pro CHZO průběžně kontroluje Státní zemědělská a potravinářská inspekce.
Suroviny používané pro výrobu CHZO „Českobudějovické pivo“
Voda: čerpá se výlučně z artéských studní, které jsou hluboké přes 300 metrů a zasahují až do třetihorního podloží Českobudějovické pánve. Voda z artéských studní je tak čistá, že před použitím pro výrobu piva nevyžaduje žádnou úpravu. Její čistota odpovídá nejpřísnějším kritériím stanoveným pro kojeneckou vodu. Složení mikroprvků v této vodě má značný podíl na typickém a nenapodobitelném chuťovém profilu vyráběného piva.
Slad: může pocházet pouze z ječmene vypěstovaného v geograficky přesně vymezené oblasti Moravy, který splňuje vysoká kritéria kvality a pochází výhradně ze tří českých odrůd sladovnického ječmene.
Chmel: při výrobě lze použít jen odrůdu Žatecký poloraný červeňák, nakupovaný a dávkovaný výlučně ve formě lisovaného hlávkového chmele (nikoliv pelet nebo extraktů). Chmel musí být pěstován ve vymezených katastrálních územích pouhých 14 obcí v žatecké chmelařské oblasti.
Kvasinky: výhradně kmen kvasinek spodního kvašení (Saccharomyces pastorianus), který byl izolován počátkem 20. století přímo v pivovaru Budějovický Budvar. Vlastnosti kvasinek dávají budějovickému pivu charakteristickou vůni a chuť.
Pivo značky Budweiser Budvar v sobě spojuje specifické geografické podmínky Českých Budějovic, pivovarský fortel, po staletí předávané zkušenosti místních lidí, pečlivě dodržovaný výrobní postup a nejkvalitnější suroviny. To vše společně vytváří jeho nezaměnitelnou chuť s jemnou hořkostí, kterou oceňují zákazníci na celém světě.
Označení původu v Evropské unii a v ČR
Evropská unie věnuje velkou pozornost ochraně tradičních lokálních potravin. Systém zahrnuje 3 kategorie: Chráněně zeměpisné označení (CHZO), Chráněné označení původu (CHOP) a Zaručená tradiční specialita (ZTS). V současné době je v Evropské unii evidováno 1227 označení původu. V roce 2004 bylo takových označení jen asi 600. Nejvíce označení původu patří Itálii (264) a Francii (212). Pro pivo je registrováno 26 označení původu, z toho devět v Německu, devět v České republice