Naše nezávislé pivovary žali ocenenia

BRATISLAVA (17. máj, 2013) – Aj tento rok sa udeľovali Výročné ceny Slovenskej pivovarníckej akadémie za rok 2012. Táto prestížna udalosť sa odohrala 16. mája v priestoroch Meštianskeho pivovaru na Dunajskej ulici. O víťazstvo v neanonymnej ankete medzi sebou súperili zástupcovia pivovarov, sládkovia, pivovarské reštaurácie, puby i samotné pivá.

V základnom nominačnom kole sa v každej kategórií ocitli štyria kandidáti, z ktorých sa v druhom kole vyberali víťazi. Nominácie na Výročnú cenu Slovenskej pivovarníckej akadémie pochádzali od členov Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska (AMNPS), od členov sekcie homebrewingu a od členov Akadémie, ktorá sa skladá z víťazov predchádzajúcich ankiet a členstvo v nej je naozaj prestížou.

V kategórii Pivovarská reštaurácia roka sa víťazom stal Meštiansky pivovar na Dunajskej ulici v Bratislave, ktorý bol  hostiteľom odovzdávania cien.  Tu sa hodnotilo prostredie, rôznorodosť ponuky, atmosféra, obsluha, pivná kultúra, úroveň gastronómie pri používaní kvalitných surovín, ako aj celkové kombinácie piva s jedlom. Titul Pivne tematická reštaurácia roka si za rok 2012 odniesol Hotel Victoria v Martine. Tradičným hostincom roka sa stal bratislavský Hostinec Richtár Jakub, ktorý obhájil svoje minuloročné prvenstvo vďaka svojej unikátnej atmosfére. Porota hodnotila aj pivotéky a podnikové predajne, kde cenu Pivotéka roka získal Brew Dog z Nitry.  Objavom roka 2012 sa stali Pivné kúpele Sandorf v Prievaloch, ocenenie Pivo roka získalo pivo Kaltenecker NO LIMIT 22°, Double Imperial IPA. V kategórii Pivný čin roka si za minulý rok odnieslo prvenstvo hnutie Pivobrana.  Za Sládka roka bol vyhlásený Peter Pramuk z Meštianskeho pivovaru v Bratislave. Titulom Majster výčapu, ktorý je znalcom piva a dokáže ho aj dokonale načapovať, sa môže pýšiť Peter Škripko z košického Camelotu. Osobnosťou roka z pivovaru sa za rok 2012 stal Ing. Ľubomír VančoOsobnosťou roka v homebrewingu Peter Bognár.  Titul Pivovar roka získal Banskobystrický pivovar Urpiner. Každoročne dostáva ocenenie za dlhodobý prínos slovenskému pivovarníctvu aj významná osobnosť z pivovarníckeho prostredia, tento rok putovalo toto ocenenie do rúk Ing. Karola Svozila, ktorý je uznávaný odborník, pôsobil ako sládok a vedúci výroby vo viacerých slovenských pivovaroch, taktiež vo výskume a vývoji a aj ako vysokoškolský pedagóg v oblasti pivovarníctva.

Cieľom tohto podujatia je oceniť tých, ktorí sa poctivo a s maximálnym nasadením  snažia budovať a rozvíjať kultúru piva a tradície. Sme radi, že obľúbenosť nezávislých a malých pivovarov na Slovensku stúpa, a že v mnohých našich reštauráciách a puboch nám pivo varia a čapujú ozajstní majstri,“  zhodnotil Ing. Ľubomír Vančo, predseda Asociácie malých nezávislých pivovarov Slovenska.

Pre viac informácii navštívte www.malepivovary.sk.