Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov

V sobotu 21. března proběhl devátý ročník degustační soutěže Jarní cena českých sládků. Nejúspěšnějším pivovarem se stal Pivovarský dvůr Zvíkov. Na Jarní ceně českých sládků se také předávalo ocenění Stanislavu Bernardovi za přínos minipivovarům.

Pořadatelem soutěže je Českomoravský svaz minipivovarůa jeho prezident Jan Šuráň k akci říká:„Jarní cena českých sládků je největší a nejprofesionálnější soutěž pouze pro minipivovary, které jsou nejdynamičtější částí pivovarského průmyslu, rostou tempem 20% ročně.“

V letošním roce se degustovalo 430 vzorků piva ze 115 pivovarů. Přitom před osmi lety začínala skromně, za účasti 27 pivovarů a 40 vzorků piva.

Na Jarní ceně českých sládků bylo také předáno ocenění Stanislavu Bernardovi z Rodinného pivovaru Bernard za dlouhodobý přínos a podporu minipivovarů, jelikož právě on se před lety zasloužil o to, aby minipivovary platily poloviční spotřební daň. Odhaduje se tak, že ročně ušetří asi 50 milionů korun. Stanislav Bernard byl také jmenován čestným prezidentem Českomoravského svazu minipivovarů. „Velice si toho vážím a těší mě hlavně to, že jsme výrazně na počet obyvatel počtem minipivovarů předstihli například Německo,“ uvádí Stanislav Bernard.

V předvečer Jarní ceny českých sládků se také konala 7. valná hromada Českomoravského svazu minipivovarů, na které byli přijímáni noví členové. V současné době má svaz 94 činných členů a 10 přispívajících, 2 minipivovary ukončily činnost. V rámci valné hromady také proběhly vzdělávací semináře pro sládky minipivovarů.

„Aby se minipivovary udržely na trhu, musí dostávat zákazníci kvalitní pivo. Otázka kvality je při výrobě piva stěžejní, proto pro naše členy pořádáme vzdělávací semináře,“ dodává Šuráň.

Soutěž je určena pro minipivovary, výzkumné a školní pivovary a jejich pivní vzorky byly zařazeny do 14 kategorií (světlé pivo výčepní,český světlý ležák, polotmavý ležák,tmavý ležák,pšeničné pivo,speciální piva světlá,speciální piva tmavá,speciální piva silná,speciální piva polotmavá,piva typu Pale Ale, silná piva typu India Pale Ale a piva typu Stout). Piva hodnotilovíce než 80 degustátorů, kteří se střídali v 7 základních degustačních komisích (z nichž každá měla 7 členů) a speciálních finálových komisi.

zdroj: Prvnizpravy.cz