Pivovary mají ceny od přátel piva

12.11.2013 – MF Dnes

Sdružení přátel piva rozdávalo ocenění výrobcům nejkvalitnějších piv. Ceny míří také do dvou pivovarů v kraji.

V jedné z nejprestižnějších kategorií získal titul „Jedenáctka roku“ světlý ležák Otakar z Měšťanského pivovaru Polička. Stejný pivovar zabodoval s pivem Eliška třetím místem mezi tmavými pivy a stejnou příčkou v soutěži „pivovar roku“. Před ním skončily pouze Pivovar Budějovický Budvar a Pivovar Herold Březnice.

V kategorii „Speciál roku“ skončila na pěkném třetím místě patnáctka Rychtář speciál z Pivovaru Rychtář v Hlinsku. „To, že se náš Speciál umístil mezi trojicí nejlepších, jen dokazuje, že dlouhodobě patří k nejlepším speciálním pivům u nás,“ řekl sládek hlineckého pivovaru Milan Morávek, který ve Vyškově ocenění osobně převzal.

Sdružení přátel piva udílí své ceny pro nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti bez přestávky od roku 1990, jedná se o nejstarší novodobou pivní soutěž. Degustace probíhá ve dvou kolech. Jednotlivá piva do klání nominují nejprve členové Sdružení přátel piva. Poté se hodnotí tři nejoblíbenější piva v každé kategorii formou anonymní ochutnávky. Na její průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci. Hodnotí Pivní sněm a předsednictvo Sdružení přátel piva. Vítězná piva se vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality.

FAKTA Ceny Sdružení přátel piva 2013 Desítka roku Únětické pivo 10% Jedenáctka roku Otakar, světlý ležák Polička Dvanáctka roku Svijanský rytíř Speciál roku Primátor Exkluziv 16% Polotmavé pivo roku Primátor polotmavý 13% Tmavé pivo roku Bernard, černý ležák Pšeničné pivo roku Primátor Wizenbier Náchod Zdroj: www.pratelepiva.cz