Práce na znojemském pivovaru začaly

27.3.2015 Deník – Znojemským pivovarem se již hemží dělníci. Opravují kanceláře v předním traktu a chystají se na rekonstrukci obchodu. Slibované náklady se mají vyšplhat na víc než třicet milionů korun, z toho čtrnáct milionů spolykají opravy budov v majetku města.

Bývalí zaměstnanci pivovaru i odborníci na cestovní ruch návrat piva do Znojma vítají. Znojemské pivo lidé ochutnají již na Pivních slavnostech, ale uvaří jej sládci ve Svitavách. První sudy s pěnivým mokem pak brány znojemského pivovaru opustí o letních prázdninách.

Srdcem budoucího minipivovaru bude bývalá administrativní budova u brány bývalého pivovaru Hostan. „Minulý týden začala rekonstrukce kanceláří ve druhém patře, kde restaurujeme okna a poté se ke práci dostanou malíři a podlaháři,“ vyjmenoval Miroslav Harašta ze Znojemského městského pivovaru.

Ve čtvrtek pak nastoupila stavební firma na práce v budoucím obchodě v prvním patře. Restaurování se dočkají vchodové dveře, historické zádveří a interiérové dveře do malého sálu.

Plánované náklady se zřejmě nepatrně navýší. „Jen do rekonstrukcí budov investujeme čtrnáct milionů korun. Pokud jde o celkový záměr, přijde nás na třicet milionů korun,“ připomněl Harašta s tím, že podle současných zkušeností odhaduje navýšení na desítky procent.

Lidé, kteří pivovar i pivo uvařené ve Znojmě dobře znají, čekají nedočkavě na slibovaný výsledek. „Jeden minipivovar funguje v Sedlešovicích a je dobře, že další bude přímo ve Znojmě. Vítám, že areál pivovaru opět ožije. Před nějakými patnácti lety mělo znojemské pivo dobré jméno, později zde začal Heineken prosazovat i jiné značky,“ vzpomínal bývalý znojemský sládek Karel Čaněk.

Jak doplnil, bývalo jen málo restaurací, kde by znojemské pivo nečepovali. „Jedenáctka získala tehdy řadu prestižních ocenění a lidé ji pili s radostí. Zašlá sláva by se nyní mohla alespoň částečně do Znojma vrátit,“ podotkl Čaněk.

Obecně známý závazek, který vyplývá ze smlouvy s Heinekem, zakazuje v pivovaru ještě několik let prodej jiného piva, než z portfolia Heinekenu. Z toho důvodu si společnost Znojemský městský pivovar pronajala restauraci na Masarykově náměstí, kterou lidé znají jako Country Saloon. „Restaurace na Masarykově náměstí má sloužit jako naše provozovna, kde budeme nabízet naše výrobky. Po uplynutí opce budeme prodávat naše produkty i v restauraci v areálu pivovaru. Obě pak budeme provozovat současně,“ dodal Harašta s tím, že náklady na rekonstrukci „restaurace v Besedě“ hradí plně jeho společnost. Město se nijak na nákladech nepodílí a podílet nebude.

Ochutnat Znojemský ležák mohou pivaři již v polovině června, a to během pivních slavností. „Na pivní slavnosti budeme mít uvařené tři druhy ležáku a necháme návštěvníky vybrat ten, který jim bude nejvíce chutnat. Piva uvaří sládek podle našich receptur v Minipivovaru Na kopečku ve Svitavách. Tento pivovar jsme vybrali proto, že má obdobnou technologii jako budeme mít ve Znojmě,“ upřesnil Harašta s tím, že znojemský pivovar začne produkovat pivo během léta. Termín bude záležet na tempu rekonstrukce.

Stále živá je také vidina pivovarské restaurace a plánovaná demolice zdi do ulice Přemyslovců, budovy kuželny a trafostanice. „Část demolice plánujeme ještě letos, ale vše závisí na stavebních povoleních. Podle smlouvy musí vše proběhnout do dvou let od získání stavebního povolení,“ upřesnil podnikatel Harašta.

Slibované otevření prostoru a výhled do Podyjí vítá i šéf Znojemské Besedy František Koudela, jehož organizace hodlá pořádat avizované pivní slavnosti. „Je škoda, že ve Znojmě loni nebyly, Heineken od jejich uspořádání upustil. Město má spoustu pivařů a slavnosti stojí za to ve městě zachovat, byly vždy hojně navštěvované,“ naznačil Koudela s tím, že pozitivum je, že se v pivovaru začalo něco dít.

„Může to mít vliv i na cestovní ruch, kéž by byl do budoucna využitý celý pivovar. Ale toto je alespoň první krok,“ doplnil šéf Besedy s tím, že s pronajatým Country Saloonem měl zcela jiné plány. „Literární kavárna je můj velký sen a doufám, že restauraci v těchto prostorách časem vystřídáme,“ dodal.“