Pivo a žena

Pivo a žena aneb Pivo a jeho vliv na ženský organizmus

Téma Žena a pivo, vybrané organizátory, ve mne vybavuje vzpomínku na překrásnou scénu z filmu J. Menzla Postřižiny, kdy krásná Magda Vašáryová (představitelka Elišky – manželky správce pivovaru) ochutná nabídnutou sklenici piva slovy: „Dobré, mělo by se vychladit.“

S touto krátkou větou se zcela ztotožňuji – piji ráda dobré pivo a dobře chlazené, možná o malinko více než ze „7. schodu“ (z filmu Vesničko má středisková). Nejraději ho piji po sportu – po tenisovém zápase, po jízdě na kole, v zimě „po běžkách“ – a „při vaření“. Určitě se ptáte proč či z jakých důvodů.

Zdůvodňuji tedy svou oblibu tohoto nápoje…

  1. pivo, zlatavý to mok, mne láká již svou barvou – žlutou a bílou, obě mám ráda;
  2. pivo je dobrý hydratační nápoj, a proto dobře tlumí žízeň – obsahuje 92 % vody;
  3. pivo je nejlepší elektrolytový nápoj – obsahuje 30 druhů minerálů (hlavně nejpotřebnější – sodík, draslík, vápník, hořčík aj., ale i vzácné – např. křemík, selenium);
  4. pivo je bohatým zdrojem vitaminu skupiny B (B1 – thiamin, B2 – riboflavin, B6 -pyridoxin, niacin aj.). Tyto všechny látky hrají významnou úlohu v metabolických procesech a hlavně snižují homocystein, který má nepříznivý vliv na výskyt ardiovaskulárních komplikací;
  5. pivo má však nezanedbatelnou kalorickou hodnotu – 1 litr 10% piva obsahuje 1500 kJ a 12% 1800 kJ. Pro srovnání uvádím několik příkladů (vždy ve 100 g): mléčná čokoláda – 2291 kJ, šáteček s náplní – 16 939 kJ, chlebové pečivo – 1153 kJ, cornflakes – 1545 kJ, jablkový závin – 1633 kJ. V jídelníčku je nutné si uvědomit tento příjem kalorií a vždy provést kalkulaci s ostatními potravinami tak, aby snadno nevznikla „nadváha“;
  6. pivo ovlivňuje trávení, díky hořkým chmelovým látkám, jež podporují sekreci žluče, a proto ho tak rádi pijeme k vydatnému jídlu. Tato hořkost umožňuje i během vaření „dobré dochucování“ připravovaného jídla;
  7. pivo obsahuje polyfenoly, které mají řadu ochranných účinků pro člověka, zejména antioxidační a antikancerogenní, a např. snižují výskyt aterosklerozy a také rakoviny (prsu, dělohy, střeva);
  8. pivo samozřejmě obsahuje alkohol: v 1 litru 30–50 g. Relativně bezpečnou dávkou pro zdravou dospělou populaci je 30–40 g alkoholu za den. O pozitivním vlivu alkoholu na snížený výskyt kardiovaskulárních onemocnění bylo řečeno již mnoho jak v odborné literatuře, tak i v denním tisku. Rizikem zůstává jeho vliv na psychiku – jeho zklidňující efekt, který může přejít někdy do touhy po opakování a vyústit do „drogové“ závislosti se všemi důsledky.

Co říci závěrem?

Moderované (přiměřené) pití piva má celou řadu příznivých účinků na lidský organizmus a platí to pro obě pohlaví stejně. Ve svém životě bychom se měli řídit příslovím „Jez dopolosyta, pij dopolopita a budeš zdráv dlouhá léta.“

lachmanova

O autorce:
MUDr. Jana Lachmanová maturovala v r. 1962 s vyzname­náním, z politických důvodů místo studia na vysoké škole byla nucena pracovat jako sanitářka v Thomayerově nemocnici. Na lékařskou fakultu byla přijata v r. 1963 a ukončila ji v r. 1969 s vyznamenáním. Pracovala 3 roky na interním oddělení nemocnice v Příbrami a od r. 1972 až dosud pracuje ve Všeobecné fakultní nemocnici a věnuje se nefrologii, zejména léčbě selhání ledvin. Od r. 1976 byla primářkou dialyzačního střediska a poslední 3 roky je primářkou I. interní kliniky. Složila úspěšně 3 atestace – I. a II.  stupně z vnitřního lékařství a z nefrologie.

Problematice nemoci ledvin se věnuje více jak 30 roků a z tohoto oboru publikovala více jak 100 prací, napsala 3 monografie a také kapitoly do učebnic. Od r. 1970 je členkou České nefrologické společnosti a od r. 1991 členkou výboru této společnosti. Ve svém volném čase rekreačně sportuje (tenis, cykloturistika, lyžování) a ráda vaří i pro hodně lidí. Preferuje českou kuchyň.